Snel, anoniem en gratis HIV-testen in Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC

Array

In week van Wereld Aids dag
In het kader van Wereld Aids Dag op 1 december bieden de poliklinieken Infectieziekten van het Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus MC in Rotterdam gratis hiv-sneltesten aan. Wie zich altijd al wilde laten testen, maar dat nooit echt durfde, kan zich in de week van 28 november tot en met 2 december 2011 anoniem laten testen. Met de actie willen de medewerkers van beide poliklieken met name jonge mensen weer bewust maken van het risico op hiv.

Geschat wordt dat in Nederland 10.000 mensen rondlopen die besmet zijn met HIV zonder dat zij dit weten. Deze mensen kunnen het virus ongemerkt overdragen op anderen. Ze merken pas dat ze besmet zijn als ze ziek worden. Ze lopen daardoor het risico onherstelbare schade op te lopen door bijvoorbeeld ernstige infecties in de hersenen of longen, waar ze soms zelfs aan overlijden.  Het is van groot belang deze mensen tijdig op te sporen.

De sneltesten worden in week 48 dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur afgenomen in het Erasmus MC. In het Maasstad Ziekenhuis kan men terecht op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 en van maandag tot en met donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Op vrijdagmiddag wordt van 13.30 tot 16.00 uur getest.

Aanmelden is noodzakelijk om alle belangstellenden goed van dienst te kunnen zijn. Aanmelden kan, anoniem en vanaf heden, via de telefoonnummers 06 18638231 (Erasmus MC) of 010-2911272 (Maasstad Ziekenhuis), of via e-mail op [email protected] of [email protected]. Vermeld in de email welke dag en tijd gewenst is.

Voor de sneltest wordt uit de vinger een klein druppeltje bloed geprikt. Na een kwartier is de uitslag bekend. Mocht een test positief uitvallen, dan is nazorg geregeld. De anonimiteit van deelnemers is verzekerd: er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd. Aanmelden mag onder een verzonnen naam.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen