Bekostigingsysteem AWBZ leidt tot niet-betaalde zorg

Array

Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties krijgen geleverde zorg lang niet altijd vergoed door het zorgkantoor. In 2010 kregen zij voor bijna 50 miljoen euro aan
AWBZ-zorg niet betaald. Dit blijkt uit onderzoek van ActiZ onder haar leden. ActiZ is van mening dat zorg die terecht geleverd is door een zorgorganisatie ook betaald moet worden. Verder roept ActiZ op om het huidige bekostigingsysteem van ‘dubbele sturing’ aan te passen.

Uit onderzoek van ActiZ onder haar leden zorgorganisaties blijkt dat in 2010 zo’n 50 miljoen euro aan terecht geleverde zorg niet betaald is. Het betreft zorg die verleend is aan clienten die daarvoor een geldige indicatie hadden. Zorgkantoren werken met een regionaal budget en bewaken dat dit budget niet overschreden wordt. Dit leidt er in de praktijk toe dat het zorgkantoor in de loop van het jaar op de rem gaat trappen wanneer de geleverde zorg het contracteerplafond nadert. Voor zorgorganisaties volgt dan een onzekere periode, omdat zij niet weten of inmiddels geleverde zorg ook betaald gaat worden. Zorgaanbieders moeten verder hun zorgverlening voor de rest van het jaar afbouwen en lopen zo clienten mis. Als zij zorg blijven bieden, zal pas na afloop van het jaar duidelijk worden of alle geleverde zorg vergoed wordt door het zorgkantoor. Zorgorganisaties kunnen daardoor uiteindelijk worden genoodzaakt een clientenstop of opnamestop in te stellen. Clienten kunnen dan niet altijd bij de zorgorganisatie van hun keuze terecht.

Omvang
Vier van de tien zorgorganisaties hebben te maken met onbetaalde rekeningen. In de thuiszorg gaat het om gemiddeld €255.000,= per organisatie. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen bedraagt de niet-betaalde zorg gemiddeld €184.000,= per organisatie.

Dubbele sturing
In de AWBZ is sprake van een dubbele sturing op de kosten. De overheid stuurt door te bepalen welke zorg in het pakket zit en volgens welke indicatieregels daar aanspraak op kan worden gemaakt. Daarnaast stuurt de overheid ook nog eens door een plafond te stellen aan het regionaal budget van de zorgkantoren. Zo ontstaat de situatie dat een client met een geldige indicatie toegang krijgt tot AWBZ-zorg, deze zorg ook verleend krijgt, maar de aanbieder hiervoor geen betaling ontvangt. Deze onrechtvaardige situatie zorgt niet alleen voor financiele schade bij zorgorganisaties maar belemmert ook de keuzevrijheid van de client.

Macrobudget
ActiZ wil daarom naar een systeem waarin de overheid zich beperkt tot het bewaken van het macrobudget via de inhoud en omvang van het verzekerd zorgpakket en de indicatieregels. Op die manier kan de overheid de kosten nog steeds beheersen en komt er een einde aan de onnodige tijd en geld verslindende rompslomp als gevolg van de regiobudgetten en dubbele sturing. De brancheorganisatie is over aanpassing van het systeem ook in gesprek met de zorgkantoren.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen