Een koortslip blijkt een deels erfelijke oorzaak te hebben

Veel mensen hebben last van een koortslip. Maar niet iedereen daarvan heeft last van een regelmatig terugkerende koortslip. Onderzoekers van de University of Utah denken dat erfelijkheid een rol speelt bij deze koortslippen. Een koortslip (herpes labialis) is een virusinfectie van de huid op de lippen of de huid eromheen en wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Volgens het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP is 80 tot 90% van de mensen een drager van dit virus. Bij ongeveer 20% van deze virusdragers breekt een koortslip uit.
Kans op koortslip
Volgens de onderzoekers is het gen C21orf91een van invloed op hoe vaak iemand een koortslip krijgt. Voor 21% bepaalt dit gen de gevoeligheid voor een koortslip. Andere factoren die de kans op een koortslip vergroten, zijn een lage weerstand (bijvoorbeeld bij koorts, menstruatie of vermoeidheid) en het weer (zoals veel zon, een lage luchtvochtigheid en kou).
Koortslip voorkomen
Er zijn veel middeltjes op de markt die een koortslip verminderen. Na 10 jaar onderzoek is nu gebleken dat infrarood licht met een golflengte van 1072 nanometer effectief is in het voorkomen en verminderen van je koortslip.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen