Nog geen advies hervaccinatie kinkhoest

Array

Kinkhoest is een ziekte die ondanks vaccinatie in Nederland nog regelmatig voorkomt, soms ook bij volwassenen. Bij hen zijn de klachten over het algemeen mild. Zij kunnen ongemerkt nog niet gevaccineerde zuigelingen besmetten. Bij deze onbeschermde zuigelingen kan kinkhoest ernstig verlopen. Daarom wordt in een aantal landen hervaccinatie tegen kinkhoest voor aanstaande ouders en zorgverleners aanbevolen. In Nederland is het aan de Gezondheidsraad om te adviseren over het vaccinatiebeleid. Op dit moment is er nog geen landelijk advies voor een hervaccinatie tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die lijdt tot ernstige en langdurige hoestbuien. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd.Kinkhoest komt in golven voor en het RIVM krijgt in de piekjaren (om de drie tot vier jaar) meer dan duizend meldingen. Jaarlijks zijn er 100 tot 300 ziekenhuisopnamen door kinkhoest, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen baby’s betreft. De afgelopen tien jaar zijn drie baby’s aan kinkhoest overleden.

Vaccinatie tegen kinkhoest is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 8 weken krijgen alle baby’s een uitnodiging voor een serie DKTPHib-hepB-vaccinaties (tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, Hib-infecties en hepatitis B). De bescherming tegen kinkhoest wordt na twee maanden geleidelijk opgebouwd. Na drie vaccinatie zijn kinderen beschermd. Jaren later kan toch kinkhoest optreden doordat de bescherming afneemt en doordat de kinkhoest-bacterie kans ziet zich aan de bescherming te onttrekken.

Naast vaccinatie helpt hoesthygiene om kinkhoest te voorkomen. Kinkhoest wordt onder andere overgedragen door hoesten en niezen. Omdat bij ongevaccineerde zuigelingen kinkhoest ernstig kan verlopen, is het voor deze groep kinderen aan te raden om contact met hoestende en niezende mensen zoveel mogelijk te vermijden.

Voor persoonlijke vragen kunt u contact opnemen met de huisarts.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen