Afslag Twente – Chris Buijink – EL & I

Array

Chris Buijink is secretaris generaal van het ministerie van EL&I
De RedMedTech Highway gaat verbindingen leggen tussen life sciences, medische technologie en zorg, zo opent Buijink zijn lezing.

EL & I heeft 9 topsectoren gedefinieerd die tot prioriteit zijn gesteld. Daaronder life sciences en zorg. Buijink ziet daar de mooie verbinding met Health Valley. En juist die verbinding enthousiasmeert, waardoor nieuwe mogelijkheden gecreeerd worden. Het werkt bovendien inspirerend. Mooie voorbeelden zijn MIRA en MediMate, spin-off bedrijven van de universiteit van Twente.

Het belang van de patient staat daarbij voorop, zo slelt Buijink. Vooral omdat zorg een zeer intensieve dienstverlening is. Met 35% aan arbeid als deel van de kosten een bijzondere sector.

Voor de maatschappelijke uitdagingen worden door de topsector life sciences vele nieuwe ontwikkelingen aangedragen. EL & I hoopt daarin te ondersteunen door bijvoorbeeld de Innovatie Prestatie Contracten (IPC).

Bijzondere aandacht wordt door EL & I besteed aan het wegnemen van belemmeringen. Zoals de doorlooptijd van testen en certificering. Proeftuinen kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

Voor de financiering van starters of innovatie streeft EL & I er naar om kredietfaciliteiten te versoepelen, zoals door middel van de innovatieve borgstelling kredieten. Vooral voor bedrijven met een track record kan dit interessant zijn. Juist in deze tijden van kredietcrisis zijn deze regelingen van belang. EL & I gaat vooral het innovatiekrediet de komende jaren verder stimuleren.

Bij dit alles speelt Health Valley een belangrijke rol voor de implementatie en uitrol van ideeen van de topsectoren. De RedMedTech Highway zal gaan lopen via Oss, waar het LifeSciences park is opgericht op het oude terrein van Merck. Eerder dit jaar wer dit geopend door Minister Maxime Verhagen. En via Oss kan de verbinding met Eindhoven gelegd worden.

Buijink ziet verder een groot belang in Europese samenwerking. Twente is al onderdeel van de Euregio, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband.

Er is uiteindelijk maar een optie voor Nederland, namelijk om aan de rand van Europe de belangrijke rol van investeerder en innovator te blijven spelen. Dit moet de plek blijven om te werken, te leven, te wonen en te studeren.

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen