Eerste boek ‘Hightech en hartelijkheid’ overhandigd aan directeur Charles Esche van het Van Abbemuseum

Directeur Charles Esche van het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft woensdagmiddag het eerste exemplaar van het boek ‘Hightech en hartelijkheid’ in ontvangst genomen. Esche kreeg het boek uit handen van cardiothoracaal chirurg Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ter Woorst is één van de auteurs van het boek. Patienten, verpleegkundigen, artsen, psychologen, geestelijk verzorgers, filosofen, ethici en managers van het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis schrijven in dit boek vanuit hun perspectief over goede zorg voor de hartpatient.

Centraal staat de patient: hoe kunnen vernieuwende techniek en hoogwaardige zorg voor lichaam én geest bijdragen aan de bevordering van levenskwaliteit? Het gaat in het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis niet alleen om hightech, maar ook om aandacht en hartelijkheid. Het boek schets een mooi beeld van interdisciplinaire en complementaire zorg voor de hartpatient.

Wonderen
“Ik heb de cardioloog nooit gevraagd of hij zich realiseert, wat voor wonderen hij aan heel de mens verricht”, zo schrijft een hartpatient die zich na een dotterbehandeling als herboren voelt. Ontwikkelingen in medische technologie bieden steeds meer mogelijkheid om hartkwalen te verhelpen. Als patient gaat het echter om meer dan een orgaanprobleem. Het hart staat voor gevoel, liefde en betrokkenheid, voor toekomst, voor het leven zelf met alles wat het de moeite waard maakt.

‘Hightech en hartelijkheid’ is het derde boek in de Catharina reeks. Eerder verschenen ‘Van de zuster, de dokter en het leven dat voorbijgaat’ en ‘Oncologie en geestelijke verzorging.’ Het boek is te koop in de boekhandel en in de winkel van het Catharina Ziekenhuis.

Van Abbemuseum
De presentatie van het boek vond plaats in het van Abbemuseum vanwege gelijkenissen met het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis. Kunstenaars, net als hartchirurgen en verpleegkundigen, werken met hun handen om iets moois tot stand te brengen. Hun werk kan soms een ‘kunstje’ lijken, maar is vrucht van overdenking, studie en oefening. Zowel kunst als gezondheidszorg is voortdurend in ontwikkeling en roepen (ethische) vragen op. En het van Abbemuseum en het Catharina Ziekenhuis zijn Eindhovense instellingen met een brede uitstraling.

Grootste van Nederland
Het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is het grootste van Nederland. Er worden jaarlijks duizenden patienten met hartklachten geholpen.

Recente artikelen