Jeugdzorg kan beter

Array

Meer professionalisering en meer wetenschappelijk onderzoek naar gehanteerde methodes moeten de jeugdzorg verbeteren.

Dat is de belangrijkste conclusie van het promotie-onderzoek uitgevoerd door Jack de Swart, associate lector bij het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie.

Eind november promoveert hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een proefschrift getiteld `De professionele jeugdzorgwerker. Kenmerken van jeugdzorgwerkers in relatie tot kwaliteit van de jeugdzorg.’

Professionaliteit van de jeugdzorgwerker
De Swart onderzocht de professionaliteit van de jeugdzorgwerker. Welke relatie is er bijvoorbeeld tussen de persoonlijkheid en het niveau van de jeugdzorgwerker en de kwaliteit van de jeugdzorg. Zo blijkt dat er nog te veel onbevoegde groepsleiders zijn en dat er onvoldoende wordt gewerkt op basis van wetenschappelijke kennis.

Daarom pleit de Swart voor verdere professionalisering van het beroep en meer wetenschappelijk onderzoek naar gehanteerde methodes. Dat kan bijvoorbeeld door tijdens de opleiding meer aandacht te besteden aan de persoonlijke kenmerken van de aankomend jeugdzorgwerker. Daardoor kan de effectiviteit van de behandeling verbeterd worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen