Nederlanders meeste vertrouwen in eigen zorgstelsel

Array

De Nederlandse gezondheidszorg staat in de top van de wereld. Nederlanders zijn echter wel kritisch over het zorgstelsel en het management in de zorg. Daarnaast is de private gezondheidszorg nog nauwelijks ontwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek van I’m Research onder 22.493 respondenten in 28 landen wereldwijd.

In Nederland vertrouwt ruim driekwart van de ondervraagden erop dat er altijd gezondheidszorg van hoge kwaliteit beschikbaar zal zijn, 70 procent verwacht dat geneeskunde en medicijnen de meeste gezondheidsproblemen zullen oplossen. Wereldwijd scoort alleen India hoger dan Nederland op het gebied van vertrouwen in de zorg.

Kritisch op het systeem
Hoewel Nederlanders hun zorgstelsel als één van de beste beoordelen, zijn de respondenten wel kritisch op het systeem. Maar liefst 58% van de Nederlanders beoordeelt het zorgstelsel zelfs als achteruitgaand of zeer slecht. Allert de Lange van I’m Research: ‘De plannen van het kabinet maken dat de consument nog kritischer wordt op het zorgstelsel. De invloed van de media zorgt op dit moment voor een kritische discussie over de houdbaarheid van ons stelsel. Hopelijk zorgt de discussie voor de juiste ontwikkelingen.’ Bijna zestig procent van de Nederlandse respondenten denkt dat inefficient management een grotere veroorzaker van problemen in de zorg is dan een gebrek aan financien.

LandGoed tot uitstekend
Turkije69%
Finland56%
Nederland42%
Verenigd Koninkrijk42%
Frankrijk34%
Italie26%
Duitsland24%
Slovenie24%
Ierland23%
Hongarije19%
Rusland17%
Griekenland12%
Polen12%
Oekraïne9%
Roemenie6%

Beoordeling van het nationale zorgstelsel

 

Commerciele zorgsector nauwelijks ontwikkeld
Volgens 83 procent van de Nederlanders moet de overheid opdraaien voor de kosten van de gezondheidszorg. In Duitsland vindt bijna de helft dat betaling juist individueel moet worden geregeld. De Lange: ‘De gezondheidszorg in Nederland is van een hoog niveau en voor iedereen toegankelijk, de commerciele gezondheidszorg is echter nauwelijks ontwikkeld. Dat is in Duitsland heel anders. Slechts 4% van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van een private zorginstelling, tegenover bijna een vijfde van de Duitsers. Ik verwacht dat de commerciele gezondheidszorg in Nederland de komende jaren zal groeien gezien de huidige discussie maar ook de groeiende vraag naar diensten die de publieke zorg niet aanbiedt zoals plastische chirurgie.’

 

Over I’m Research
I’m Research is specialist in kwalitatief en kwantitatief marktonderzoek en heeft uitgebreide ervaring op het gebied van business- en consumentenonderzoek. Het bureau voert onderzoek uit binnen diverse bedrijfstakken, zowel in Nederland als in het buitenland. I’m Research is onderdeel van het internationale netwerk Iris. Iris, International Research Institutes, is het grootste mondiale netwerk van onafhankelijke onderzoeksbureaus. Mmiddels deze samenwerking tussen bureaus in 35 landen is tevens de Iris Global Health Survey 2011 uitgevoerd. De Iris Global Health Survey is uitgevoerd in 28 landen in Europa, Azie, Noord- en Zuid-Amerika, Australie en Afrika. Er zijn tussen augustus en oktober 2011 22.493 interviews afgenomen, waarvan 1.062 in Nederland.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen