Nog weinig sympathie voor Pink Ribbon, donateurs trekken conclusies

De jaarlijkse campagne van Pink Ribbon eindigde ditmaal met een triest dieptepunt. Pink Ribbon zegt in haar jaarverslagen dat 15% van het opgehaalde geld naar kankeronderzoek gaat. Maar onder die 15% schaarden ze ook de voor onderzoek geoormerkte bedragen die A Sister’s Hope en het KWF hadden ingezameld; Pink Ribbon mocht kiezen naar welke kankeronderzoeken dat geld ging. Dat kun je dan toch moeilijk als eigen besteding van Pink Ribbon bestempelen. Na forse kritiek uit diverse hoeken deed de stichting enkele pogingen om de brand te blussen. Maar toen dat niet leek te werken, paste Pink Ribbon de jaarverslagen aan om zich vervolgens in stilzwijgen te hullen. Diverse reacties op het blog van Pink Ribbon worden geweerd. En reacties op de kritische noten van Karin Spaink. “Pink Ribbon hield twee dagen lang vol dat zij heus 3 miljoen aan wetenschappelijk onderzoek had besteed. Karin Spink dook in de cijfers: zij pakte hun jaarrekeningen erbij, trok lasten van baten af en telde posten bij elkaar op. En wat bleek, het enige geld dat Pink Ribbon van 2007 tot en met 2010 aan kankeronderzoek had besteed, was de 3 miljoen van het KWF en A Sister’s Hope.

De recente kritiek kwam kort voor het verschijnen van een kritische onderzoeksdocumentaire los. De documentaire laat diverse wetenschappers en opiniemakers aan het woord over het ontstaan van en de mechanismen achter Pink Ribbon. Ook patienten en feministen schijnen hun licht op deze roze beweging die een fantastisch marketingpotentieel blijkt te hebben. Borstkanker is namelijk een ‘dream cause’ met een homogene groep mogelijke klanten, namelijk alle vrouwen. En uit onderzoek blijkt dat in tachtig procent van de huishoudens in Noord-Amerika vrouwen bepalen wat er wordt aangeschaft voor het huishouden. Dat werpt een iets minder roze gekleurd licht op strijdlustige beweging.

Inmiddels spreken er steeds privé en zakelijke donateurs hun afkeur uit over het beleid van Pink Ribbon en trekken hun conclusies. Zo heeft reisorganisatie Jiba haar achterban gevraagd of het voor Pink Ribbon ingezamelde geld, 32.955 euro, nog wel moet worden gedoneerd nu de organisatie in opspraak is geraakt. En One Fitness Weesp heeft stichting KiKa toegevoegd als goed doel bij de Spinningmarathon die vrijdag wordt gehouden. De marathon had Pink Ribbon als enig doel, maar de organisatie wordt zwaar bekritiseerd. (Bron: BussumsNieuws)

 

En nog altijd hult Pink Ribbon zich in een stil zwijgen. Zonde, want met zwijgen red je je imago niet.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen