Project Menskracht wint Andrée van Es-prijs

Array

Vanmiddag is de Andrée van Es-prijs uitgereikt aan de pilot van het project Menskracht, uit de gemeente Amersfoort. Menskracht verbetert de hulpverlening aan multiproblemgezinnen door hulp en regie in één hand te houden.

Brancheorganisatie GGZ Nederland kent de prijs toe aan professionals die een voortrekkersrol vervullen in brancheoverschrijdende samenwerking. De focus lag deze keer op een intersectorale aanpak in de zorg voor gezinnen met problemen op meerdere gebieden. Het winnende project Menskracht gaat uit van de principes van âwrap around careâ. Menskracht heeft de voorkeur gekregen vanwege de hands-on mentaliteit, waarbij de vraag van het gezin centraal staat. Daarnaast vindt de jury het belangrijk dat de medewerkers mandaat hebben om te doen wat nodig is, ongeacht de regelgeving van hun eigen organisatie.

Eigen kracht
De professionials kijken naar het gehele gezinssysteem en bieden ondersteuning op verschillende leefgebieden. Naast psychische hulp geven ze ook veel praktische hulp aan de gezinnen. Ze stellen samen met de clienten realistische doelen die later worden geevalueerd. De manier van werken is gericht op het vergroten van de eigen kracht van ouders en kinderen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van hun eigen sociale netwerk.

Vijf organisaties leveren mensen voor Menskracht: MEE (biedt ondersteuning bij mensen met een beperking), Bureau Jeugdzorg, Centrum Maliebaan (verslavings-ggz), Zandbergen (organisatie voor jeugdhulpverlening) en SOVEE (stichting onderwijs voorrang Eemland). De teamleden zijn generalisten die veel werk zelf kunnen verrichten. In het project zijn afspraken gemaakt met het lokale veld om de samenwerking te verbeteren en soms te versnellen. Hierbij valt te denken aan o.a. het UWV, de Sociale Dienst en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Andere genomineerden
Naast het project Menskracht waren er nog 2 andere genomineerden:
Gezin1Plan (Regio Zuid-Holland Noord) en het project Ouder en Kind Samen (regio Midden- en Noord-Gelderland en de provincie Utrecht).

De prijs
GGZ Nederland heeft de Andrée van Es-prijs ingesteld bij haar vertrek als voorzitter in 2007. In deze prijs willen we professionals vooral uitdagen om de lat hoger te leggen en baandoorbrekende samenwerking op te zetten. Met de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro gemoeid.

Andrée van Es is voorzitter van de jury. De overige juryleden zijn André Rouvoet (voormalig minister Jeugd en Gezin en vanaf 1 februari 2012 voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland) Marielle Bruning (hoogleraar jeugdrecht), Joep Verbugt (bestuurslid GGZ Eindhoven) en Corina Brekelmans (seniorbeleidsadviseur GGZ Nederland).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen