Dag van de Plastische Chirurgie; Europese norm voor esthetische chirurgie in de maak

Array

NEN
Vandaag, vrijdag 25 november, wordt de eerste Landelijke Dag van de Plastische Chirurgie gehouden. Plastische chirurgen uit ziekenhuizen en privéklinieken openen hun deuren om het publiek kennis te laten maken met de vele facetten van het vak. Het thema van deze dag is: plastische chirurgie van top tot teen.

Esthetische ingrepen vormen een groeiende commerciele markt waarin ook, maar niet alleen, de plastische chirurgen actief zijn. Steeds vaker gaat de consument individueel, eventueel via internet, grensoverschrijdend op zoek naar een passende behandeling bij een privékliniek. Zowel de veiligheid van de patient als de reputatie van gekwalificeerde en deskundige behandelaars hebben in deze markt te lijden onder het aantal optredende complicaties bij ingrepen uitgevoerd door niet competente mensen in onveilige situaties. De kwaliteit en veiligheid verschillen per kliniek en per land.

Nederlandse normcommissie
Oostenrijk heeft om die reden vorig jaar het initiatief genomen een Europese norm (EN-norm) op het gebied van de dienstverlening rond esthetische chirurgie te ontwikkelen. In Nederland is hiervoor de normcommissie 304403 samengesteld die actief deelneemt aan het normontwikkelingsproces. In de normcommissie zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd; naast plastische chirurgen zijn dat bijvoorbeeld ook KNO-artsen, dermatologen en laserspecialisten. De Inspectiedienst voor de Gezondheidszorg (IGZ) volgt de ontwikkelingen met veel belangstelling.

Normontwerp eind dit jaar voor commentaar beschikbaar
Het normontwerp waarop commentaar kan worden ingediend, wordt nog voor het einde van dit jaar verwacht. In het normontwerp zijn afspraken vastgelegd over de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van de dienstverlening aangeboden door privéklinieken. Concreet betekent dit dat er afspraken zijn vastgelegd over opleidingsniveaus van personeel, voorzieningen en uitrusting, kwaliteitsmanagement, patientcontact en ethische aspecten in relatie tot onder meer gedragscodes en marketing.

De definitieve Europese norm zal bestaande nationale wetgeving niet kunnen harmoniseren, maar deze aanvullen daar waar behoefte is en standaarden of wetgeving ontbreken. Publieke gezondheidszorg valt overigens niet onder deze norm.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen