Jan Rietsema geïnstalleerd als lector bij Zuyd

Op vrijdag 25 november is dr. Jan Rietsema officieel geïnstalleerd als lector Technologie in de Zorg aan Zuyd Onderzoek. De titel van zijn lectorale rede heet ‘Betekenisvolle Technologie in de Zorg’. Jan Rietsema versterkt sinds augustus 2011 dit lectoraat bij Zuyd.

Zuyd is een Euregionale kennispoort met drie aandachtsgebieden. Zuyd Hogeschool, Zuyd Onderzoek en Zuyd Opleiding en Training. Bij Zuyd vind je hoger beroepsonderwijs met voltijd, deeltijd, duaal, volwassenen- en contractonderwijs. Met circa 50 bachelor- en masteropleidingen, 22 lectoraten en kenniskringen, 14.5000 studenten en 1.700 medewerkers in Heerlen, Maastricht en Sittard behoort Zuyd tot de grote Hogescholen van Nederland.

In zijn rol als senior consultant bij Minase werkt Jan Rietsema hard aan het realiseren van “de dementie experience” .Dit is een combinatie van de virtuele wereld en de werkelijkheid, waarin familie, verzorgers en vrienden van dementerenden kunnen leren omgaan met deze ziekte. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft een aanzienlijke subsidie voor dit project verstrekt.

Betekenisvolle Technologie in de Zorg
Het Lectoraat Technologie in de Zorg speelt een initierende en stimulerende rol bij innovaties in de langdurige zorg. Zorginstellingen, professionals en bedrijven doen onderzoek bij clienten van zorg- en kennisinstellingen. Dit levert nieuwe kennis op waar professionals en clienten in de zorg baat bij hebben en deze kennis wordt weer geïmplementeerd in de zorgopleidingen van Zuyd. Het gaat daarbij steeds om de toepassing van technologie.

Multistakeholder community 
Hoewel er voldoende aanleiding en urgentie is om technologie in de zorg verder te ontwikkelen, is er nog steeds sprake van een kloof tussen technologie en zorg. Eveneens van een traag verlopend innovatieproces. De beschikbare technologie wordt niet altijd succesvol toegepast omdat de betekenis ervan niet altijd vanzelf­sprekend is. Gebruikers bepalen of iets betekenis heeft of niet. Dit wordt beschouwd als een sleutel voor succesvolle implementatie van technologie in de zorg. Het zijn de patient en de zorgprofessional voor wie de betekenis duidelijk moet zijn. Om aan zorginnovaties betekenis te geven, is het raadzaam de direct betrokkenen al in een vroeg stadium bij het zorgontwikkelingsproces te betrekken. Hierdoor wordt een ‘multistakeholder community’ gevormd. Deze samenwerking vraagt om nieuwe businessmodellen waarin alle drie de sectoren uit de trias zorg, onderwijs en bedrijfsleven zich ondernemend dienen op te stellen. Vanuit het lectoraat willen wij eraan bijdragen dat technologie betekenis krijgt en ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Rietsema    
Jan Rietsema (1964) heeft experimentele natuurkunde gestudeerd en is afgestudeerd in de medische fysica. Na zijn promotieonderzoek werkte hij aan de Technische Universiteit Eindhoven en heeft het Instituut voor Gerontechnologie mee opgebouwd. Binnen dit instituut wordt onderzoek gedaan naar ouderen in hun technische omgeving. Ruim 10 jaar heeft Rietsema zich bezig gehouden met toegepast onderzoek en onderwijs aan de universiteit. Daarna is hij als business developer medische technologie bij TNO Industrie en Techniek gaan werken. Hierna waren kenniscirculatie en innovatie voor de ‘human health’ leidende thema’s als innovatie adviseur en teamleider bij Syntens, innovatie netwerk voor MKB ondernemers. Vanaf 2009 is hij senior consultant bij Minase in Tilburg. Minase richt zich op de definitie en inrichting van innovatieve businessmodellen waarbij meerdere stakeholders betrokken zijn, onder andere in life sciences, medische technologie en zorg.

De tekst van de rede “Betekenisvolle Technologie in de Zorg” is op te vragen bij Yolande Keulers ([email protected]) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yolande Keulers telefoonnummer +31 (0)45- 400 6361.

 

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen