Opgepast met paracetamol: gevaar voor gespreide overdosis

Array

Paracetamol zou wel eens de nummer 1 medicatie kunnen zijn waar veel mensen een overdosis van slikken. Hoewel dit eigenlijk al meer dan 50 jaar het geval is, zijn nog steeds heel wat aspecten omtrent de gevaren hiervan niet 100 procent doorgrond. Een diepgaande studie aan de universiteit van Edinburgh ging graven in de vergiftigende effecten van paracetamol en ontdekte dat het grootste gevaar de ‘gespreide overdosis’ is.

De basis van het onderzoek is Nasrin Pakravans thesis ‘Paracetamol poisoning and its treatment in man’, aangezien hier meerdere gevallen van paracetamol overdosis worden uitgewerkt. De conclusie is dan ook dat het regelmatig slikken van deze pijnstiller traag en gestaag opbouwt tot een gevaarlijke overdosis die – worst case scenario – kan leiden tot de dood.

Gespreide overdosis
Onderzoeker Kenneth Simpson verklaart: “Het gaat niet om een bewuste overdosis, zoals bij mensen die zelfmoord proberen te plegen. Het gaat om wat we noemen een ‘gespreide overdosis’ waarbij in de loop van de tijd schade wordt opgebouwd die uiteindelijk fatale gevolgen kan hebben”.

Onderzoek
Simpson en zijn collega’s analyseerden de gegevens van 663 patieten die leden aan een door paracetamol veroorzaakte leveraandoening. 161 van hen liepen deze op door de zogenaamde gespreide overdosis omdat ze aanhoudende buik- spier- en hoofdpijn grotendeels beantwoord hebben met veel te veel paracetamol.

Lastig
Artsen zien dit echter vaak over het hoofd omdat deze gespreide overdosis lastig te herkennen is, aldus Simpson. Dit is deels te verklaren omdat bloedonderzoeken geen alarmerende stijgingen zullen tonen. Daarom willen de onderzoekers in Edinburgh verder werken aan een diagnostische methode om paracetamolmisbruik sneller op het spoor te zijn. Ze wijzen ook op het belang van vervolgonderzoek bij pijnpatienten.

Bron: Hln.be

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen