Toename griepgevallen een gevolg van de slechte zomer?

Array
Dit is een origineel bericht van Sunlight Research Forum
Onderzoeksresultaten bewijzen: de verzorging met vitamine D is één van de doorslaggevende factoren als het gaat om de uitbraak en het verloop van griepepidemieen
De verzorging met vitamine D is een doorslaggevende factor als het gaat om de uitbraak en het verloop van griepepidemieen. Tot deze conclusie komen Noorse wetenschappers in een studie over influenza-epidemieen die nu in het vaktijdschrift ‘International Journal of Infectious Diseases’ gepubliceerd werd. Volgens deze studie nemen de infectie- en sterftecijfers bij deze griepepidemieen toe als de blootstelling aan de zon en daardoor de verzorging met vitamine D afneemt.
Bijzonder duidelijk zijn de seizoengebonden verschillen bij het aantal sterfgevallen: in de ‘vitamine D-winter’ – als de zonnestraling te zwak is voor de vitamine D-synthese via de huid – ligt het aantal sterfgevallen 20 tot 600 keer hoger.
“Vitamine D heeft een antibiotisch effect en versterkt het immuunsysteem.
Gestimuleerd door de uv-straling van het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt via de huid. In de wintermaanden, als de zon te diep staat voor de vitamine D-synthese, daalt de vitamine Dspiegel. De ‘zonneschijn-vitamine’ kan zijn beschermende werking niet meer voldoende ontplooien”, verklaart professor Johan Moan van de universiteit in Oslo en een van de
auteurs van deze studie.
In hun studie raadplegen de wetenschappers van de universiteit in Oslo de gegevens over griepepidemieen in Zweden, Noorwegen, de VS, Singapore en Japan en vergelijken per maand de infectie- en sterftecijfers met de sterkte van de uv-straling van het zonlicht.

Opmerking:
Een samenvatting van de studie ‘Asta Juzeniene, Li-Wei Ma, Mateusz Kwitniewski, Georgy A.Polev, Zoya Lagunova, Arne Dahlback, Johan Moan: The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D’ staat als download ter beschikking op de SRFwebsite www.sunlightresearchforum.eu.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen