Erfelijke basis van schizofrenie

Array

Schizofrenie wordt veroorzaakt door zowel erfelijke- als omgevingsfactoren. Jacobine Buizer onderzocht de rol van een specifiek soort varianten in het DNA bij het ontstaan van schizofrenie, de zogenaamde ‘copy number’ varianten (CNVs). Dit zijn delen van het genoom die in meer of minder kopieen aanwezig zijn dan de gebruikelijke twee kopieen. Zij liet zien dat patienten zwaarder belast zijn met CNVs in vergelijking met gezonde controles.

Verder onderzocht zij of de leeftijd van ouders ten tijde van de geboorte van hun kind invloed heeft op het ontstaan van psychiatrische ziekten in het kind. Zij toonde aan dat zowel schizofrenie als autisme geassocieerd zijn met een verhoogde leeftijd van de vader. Voor stemmingsstoornissen werd echter geen duidelijk verband gevonden met de leeftijd van vader. Deze resultaten kunnen wijzen op verschillende biologische of psychosociale mechanismen in het ontstaan van psychiatrische ziekten.
>Datum en tijd:30/11/2011 10:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Jacobine VoskampFaculteit:

Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:dnAGEnetics. Genomic copy number variants and parental age as risk factors for psychiatric disorders

Promotor 1:Prof. dr. ir. R.A. Ophoff

Promotor 2:Prof. dr. R.S. Kahn

Copromotor 1:Dr. J.A.S. Vorstman

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen