Farmacokinetiek van nieuwe antikankermiddelen

Kanker heeft enorme impact op het leven van patienten en op de maatschappij. Daarom blijft het belangrijk om de bestaande therapieen verder te verbeteren en nieuwe therapieen te ontwikkelen. In haar proefschrift beschrijft Lot Devriese vroeg-klinische studies naar zowel de veiligheid en farmacokinetiek van nieuwe antikankergeneesmiddelen, als circulerende tumorcellen.

In het eerste gedeelte van het proefschrift stelde Devriese doseringsadviezen op voor de geneesmiddelen topotecan voor orale inname bij patienten met nierinsufficientie en voor eribuline mesylate bij patienten met leverlijden. Devriese toonde klinisch relevante interacties aan tussen pazopanib en orale topotecan en tussen lapatinib en voedsel. Zij toonde geen interacties aan tussen eribuline en ketoconazol, de remmer van het belangrijke geneesmiddelafbrekende eiwit CYP3A4 in de lever, en tussen eribuline en de inductor van CYP3A4, rifampicine. Deze observaties kunnen direct worden toegepast in de klinische praktijk, wat zal leiden tot minder toxiciteit.

Daarnaast verrichte Devriese studies waarin technieken voor de detectie van CTCs in perifeer bloed van patienten met kanker werden verbeterd. Verder toonde ze ook aan dat CTCs kunnen worden toegepast als farmacodynamische biomarkers. De implementatie van dergelijke biomarkers zou de ontwikkeling van toekomstige antikankermiddelen kunnen vergemakkelijken, wat er hopelijk toe zal leiden dat behandelingen en prognose voor kankerpatienten in de toekomst zullen verbeteren.

Datum en tijd:30/11/2011 14:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht Promovendus:Lot Devriese

Faculteit:Faculteit Bètawetenschappen

Proefschrift:Pharmacokinetics of novel anticancer drugs and dynamics of circulating tumor cells in early clinical studies

Promotor 1:Prof. dr. J.H.M. Schellens

Promotor 2:Prof. dr. E.E. Voest

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen