ARB bij nierziekte moet ook urine beïnvloeden

Array

ARB’s die patienten met diabetes type 2 en nierziekten krijgen, moeten niet alleen gericht zijn op bloeddrukverlaging. Ook eiwituitscheiding in de urine moet hiermee verminderd worden, stelt Frank Holtkamp.

Na de start van de behandeling met ARB’s kan de nierfunctie van de patient verminderen. Dit is een voorspeller voor de werkzaamheid en hoeft daarom geen aanleiding te zijn om de dosis te verlagen, of te stoppen met de behandeling, concludeert de promovendus verder.

Het moet dan wel zeker zijn dat de verminderde nierfunctie is toe te schrijven aan de start van de behandeling.

Verhoogde kaliumspiegel.
Een verhoogde kaliumspiegel in het bloed is een mogelijke bijwerking van behandeling met ARB’s. Dit geeft op lange termijn een risico op hart- en vaatziekten, dus hier moet goed op worden toegezien.
Beschadiging nieren.
Verder blijkt dat het risico op beschadiging van de nieren en het hart- en vaatstelsel afneemt, als de patient tijdens de behandeling met ARB’s zijn zoutinname vermindert.
Proefschrif.

Frank Holtkamp promoveerde 23 november op zijn proefschrift ‘Predicting and improving individual long-term outcome in patients with diabetes and nephropathy: determinants of response to RAAS inhibition‘.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen