Oor beschermt zichzelf tegen geluid’

Een 150 jaar oude theorie over hoe het oor zichzelf beschermt tegen geluid, kan leiden tot betere gehoorbescherming.
Dit blijkt uit onderzoek van de Australian National University.

Het middenoor bestaat uit drie kleine botjes en twee spiertjes.

Deze spannen zich aan om het oor te beschermen tegen hard geluid. Volgens Andrew Bell werken de botjes en spieren samen als een minuscule pomp, die de druk van de vloeistof in het binnenoor kan verhogen. Die toegenomen druk verkleint mogelijk de impact van herrie op de trilhaarcellen in het oor.

Gehoorschade

Deze druk-theorie bestond 150 jaar geleden al, maar werd weer aan de kant geschoven. Vanwege de gehoorschade die veel mensen tegenwoordig oplopen door veelvuldig gebruik van mp3-spelers, is de druk-theorie volgens dr. Bell toe aan een revival.

“Als we een manier kunnen vinden om de middenoorspieren effectiever te laten pompen, kunnen we de oren beter beschermen tegen geluid.”, aldus Andrew Bell.

bron: Nu.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen