Groeiende zenuwen sturen

Array

Asheeta Prasad heeft eiwitten gevonden die groeiende zenuwvezels in de juiste richting duwen. Dit kan zeer belangrijk zijn bij de ontwikkkeling van nieuwe therapieen tegen de ziekte van Parkinson. Bij die ziekte sterven zenuwcellen af die neurotransmitter dopamine produceren. Een mogelijke therapie bestaat uit het injecteren van dopamine-producerende zenuwcellen in het brein.

Maar deze behandeling is nog niet erg succesvol gebleken. De cellen moeten op exact de juiste plek geplaatst worden en de axonen van deze cellen, de draden die de signalen transporteren, moeten vervolgens precies in de juist richting groeien om het brein te repareren. Prasads bevindingen geven aan dat neuronen in het brein gedwongen kunnen worden om in een specifiek richting te groeien, ter reparatie van slecht functionerende hersenen. Er wordt geschat dat ongeveer 50.000 mensen in Nederland de ziekte van Parkinson hebben.

Datum en tijd:5/12/2011 12:45

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Asheeta PrasadFaculteit:

Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:Wnts guide longitudinal axon tracts in the brain

Promotor 1:Prof. dr. Peter Burbach

Copromotor 1:Dr. Jeroen Pasterkamp

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen