Intimidatie door NMa van huisartsen, moet een halt worden toegeroepen

Array
Dit is een origineel bericht van VPHuisartsen

Intimiderend optreden NMa tast functioneren huisartsen aan
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen [VPHuisartsen] heeft de leden van de Eerste en Tweede Kamer opgeroepen om de criminalisering van de beroepsgroep huisartsen en in het bijzonder van haar beroepsorganisatie de Landelijke Huisartsen Vereniging [LHV] door de Nederlandse Mededingingsautoriteit [NMa] een halt toe te roepen.

De praktijkhoudende huisartsen achten het intimiderende en repressieve gedrag van de NMa-rechercheteams tegenover hun zusterorganisatie de LHV disproportioneel en niet passend binnen een democratische rechtsstaat. De beschuldigingen van de NMa hebben betrekking op vakbondsactiviteiten van de Landelijke Huisartsenvereniging. Met de komst van de Mededingingswet, die ook van toepassing is op de huisartsenzorg, zouden allerlei coördinerende en ondersteunende activiteiten ten dienste van de leden nu ‘marktbelemmerend’ en ‘concurrentievervalsend’ zijn geworden.

Onderzoek van ingenomen computerbestanden en administratie heeft tot nu toe geen strafbare feiten opgeleverd. De NMa heeft toegezegd verder te zoeken naar mogelijke overtredingen tenzij de LHV bestuurders, landelijk en regionaal, trainingen gaan volgen hoe de mededingingswet toe te passen. Tevens dienen voortaan de notulen van de ledenvergaderingen te worden gerapporteerd en de deelnemerslijsten ingediend van landelijke en regionale bestuursorganen. Dit alles heeft een verlammende werking op het maatschappelijke en professionele functioneren van de beroepsvereniging.

Huisartsen ervaren het optreden van de NMa als Kafkaiaans en vragen zich af waarom een gerespecteerd instituut als de LHV, wordt behandeld alsof het een potentieel criminele organisatie betreft.
VPHuisartsen maakt zich hierover ernstig bezorgd en heeft de Vaste Kamercommissies van VWS aangeschreven om in te grijpen. De beroepsgroep verdient respect voor haar prestaties. Markttoezicht met NMa politie-invallen past wellicht in een commerciele marktcultuur maar niet in de Nederlandse zorgcultuur, meent VPHuisartsen.
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen