Behandeling spasticiteit breder te gebruiken

Array

Vrije Universiteit Amsterdam
Selectieve dorsale rhizotomie, een rugoperatie voor kinderen ter vermindering van spasticiteit aan de benen, is ook te gebruiken voor patienten met een progressieve neurologische aandoening. Dit concludeert kinderarts Sebastian Grunt in zijn onderzoek waarop hij 7 december promoveert bij VU medisch centrum.

Selectieve dorsale rhizotomie (SDR) is een operatietechniek voor de behandeling voor spasticiteit. Deze methode wordt vooral toegepast bij kinderen met spastische cerebrale parese. Het effect van SDR bij patienten met progressieve neurologische aandoeningen is nog niet eerder onderzocht. VU medisch centrum startte in 1998 met SDR en behandelt jaarlijks ongeveer 50 kinderen met deze techniek.

Sebastian Grunt keek naar de effecten van SDR op korte en lange termijn bij patienten met spasticiteit als gevolg van andere oorzaken dan cerebrale parese.
Grunt concludeert dat patienten met een progressieve neurologische aandoening ook baat hebben bij SDR. Grunt vond ook dat een MRI van de hersenen aanvullende informatie kan leveren bij het selecteren van patienten voor SDR. Hij stelt ook dat SDR op de langere termijn een gunstige invloed heeft op de functies en anatomische eigenschappen, maar dat er geen bewijs is dat de ingreep ook invloed heeft op de activiteiten en participatie van de patient.

* Evenementtype: Promotie
* Startdatum: 07-12-2011
* Tijd: 13.45
* Locatie: Aula
* Titel: Selection criteria, short and longterm effects of Selective Dorsal Rhizotomy in Children with Spasticity
* Spreker: S. Grunt
* Promotor: prof.dr. J.G. Becher prof.dr. M. Steinlin
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen