Preventie van depressie en angst in verzorgingshuizen

Array

VU medisch centrum
Depressie en angststoornissen hebben een grote impact op het welzijn van ouderen. Door de toenemende vergrijzing zullen er steeds meer mensen door worden getroffen. Preventie is daarom extra belangrijk. Els Dozeman, verpleegkundige bij GGZ inGeest, onderzocht welke aanpak effectief is, specifiek bij bewoners van verzorgingshuizen. Zij promoveert op 7 december bij VUmc.

Depressie en angststoornissen komen veel voor en worden vaak slecht herkend. Uit eerder Nederlands onderzoek is gebleken dat een preventieve benadering met een stapsgewijze inzet van verschillende interventies heel effectief kan zijn bij thuiswonende ouderen. Els Dozeman heeft nu onderzocht of een vergelijkbare stapsgewijze aanpak ook effectief is bij bewoners van verzorgingshuizen.

Belemmeringen
185 bewoners van veertien huizen in de regio Amsterdam namen deel. De uitvoering van het preventieve programma in de dagelijkse praktijk bleek een grote uitdaging. De geringe mogelijkheden om het personeel in de verzorgingshuizen er voldoende bij te betrekken, was een belemmering, evenals de kwetsbare conditie van een deel van de bewoners.

Effectief bij depressie
Het programma bleek onvoldoende effectief om zowel depressie als angststoornissen te voorkomen. Bij nadere analyses bleek dat het programma wél effectief was om depressie te voorkomen, maar dat het niet werkte op het voorkomen van angst. Concluderend kan gesteld dat de interventie voor depressie effectief was, maar dat slechts een relatief kleine groep hiervan kon profiteren. Voordat het programma kan worden ingevoerd, dient het te worden aangepast. Daarbij is het belangrijk meer aansluiting te zoeken bij de behoeften en de mogelijkheden van de meest kwetsbare bewoners. Ook dient aandacht besteed te worden aan angstklachten in verzorgingshuizen en aan de ontwikkeling van hierop gerichte interventies.

Promotie Els Dozeman

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen