Gemak en snel gewin centraal bij keuze nieuwe zorgverzekeraar

Array
Dit is een origineel bericht van MarketResponse Nederland BV
Switch zorgverzekeringen geschat op 4,25%
In november werden de laatste nieuwe premies voor de zorgpolissen bekend. Vaak een moment waarop consumenten een overstap overwegen naar een andere zorgverzekeraar. De relatief beperkte stijging van de zorgkosten leidt tot een lagere switch dan vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau MarketResponse. De gemiddelde consument neemt maar weinig tijd om zich in de zorgverzekering te verdiepen en wil direct scoren. Vooral mensen die de afgelopen jaren van verzekeraar veranderden, overwegen een overstap.

Switch lager dan vorig jaar
De geluiden van de vergelijkingssites ten spijt, lijken dit jaar minder mensen voornemens de overstap naar een andere maatschappij te maken. Dit is volgens Wolter kloosterboer, expert Verzekeringen van MarketResponse, vooral een gevolg van de relatief geringe stijging van de premie. “Gemiddeld stijgt de premie van de basisverzekering met ongeveer 3 euro per maand en ook de premie van het aanvullende pakket stijgt met enkele euro’s per maand. Weliswaar geeft 19% van de ondervraagden aan zich te gaan orienteren en zegt een kwart daarvan zeker te gaan switchen, maar ervaring leert dat lang niet alle orienteerders kiezen voor een andere maatschappij. We verwachten dit jaar een switch van ongeveer 4,25%, dat is duidelijk lager dan vorig jaar (5,5%), maar wel hoger dan in 2009 (3,75%).”

Vergelijken mag niet veel tijd kosten
De mensen die zich willen gaan orienteren nemen hier niet veel tijd voor. Binnen enkele uren moet duidelijk zijn of er betere alternatieven zijn dan de zorgverzekering die men nu heeft. Lukt het in de eerste twee uur niet iets beters te vinden, dan laten veel potentiele switchers het er verder bij zitten. Het is dan ook niet verrassend dat het merendeel (59%) een vergelijkingssite raadpleegt. Aanvullend bezoekt men eventueel nog de website van de verzekeraar zelf. Uiteindelijk gaat slechts 18% van de orienteerders zelf actief op zoek naar aanbiedingen.

Vooral koopjes- en cadeautjesjagers wisselen van verzekeraar
De orienteerders en potentiele switchers zijn vooral jongeren en jonge (aanstaande) gezinnen. Nadere analyse van deze groep laat zien dat het vooral mensen zijn die in de afgelopen 5 jaar al eerder van zorgverzekeraar wisselden. “Gezinsplanning blijft een belangrijke trigger om naar je zorgpolis te kijken”, aldus Kloosterboer. “Maar in de markt zien we ook een langzaam groeiende groep koopjesjagers, mensen die van jaar tot jaar bekijken waar ze het best uit zijn, of de leukste voordeeltjes krijgen. Zij worden dit jaar goed bediend met uiteenlopende cadeaus. Het zitvlees van deze groep is echter beperkt, veel verzekeraars verdienen de inspanningen om deze nieuwe klanten te krijgen niet terug”.

Dienstverlening maar zelden reden tot switch
Verzekerden die overwegen over te stappen naar een andere verzekeraar doen dit maar zelden uit onvrede over de huidige verzekeraar. Het oordeel over de dienstverlening van zorgverzekeraars ligt ook heel dicht bij elkaar. Belangrijker is het gevoel dat men elders mogelijk dezelfde polis voor minder geld kan krijgen of voor hetzelfde geld een meer uitgebreide polis. Belangrijke dekkingen waarnaar wordt gekeken zijn fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen. Daarnaast wordt ook de reputatie van de potentiele nieuwe aanbieder in de afweging meegenomen.

Over het onderzoek
Dit landelijk representatieve onderzoek werd uitgevoerd door MarketResponse onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het steekproefkader bestond uit leden van De OnderzoekGroep.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen