Computers helpen bij de diagnose van prostaatkanker met MRI

Het UMC St Radboud is toonaangevend in onderzoek naar prostaatkankerdiagnose met MRI. Patienten uit de hele wereld komen naar Nijmegen voor hun prostaat-MRI. Zij krijgen een MRI-onderzoek waarin wordt vastgesteld of er inderdaad prostaatkanker aanwezig is. De beoordeling van de vele MR-beelden kost tijd van de radioloog. Bovendien is er veel kennis nodig om de verschillende MR-beelden juist te kunnen beoordelen. Pieter Vos onderzocht of computers kunnen helpen bij deze beoordeling. In zijn onderzoek stond de automatische MR-beeldbeoordeling centraal, met als doel de radioloog efficienter en meer gestructureerd te laten werken. Ook heeft hij in zijn onderzoek nieuwe computermethoden ontwikkeld die de radioloog helpen bij het opsporen en beoordelen van prostaatkanker. Hij heeft laten zien dat dankzij zijn computermethode de onervaren radioloog even goed wordt als zijn ervaren collega. Dit is belangrijk, omdat prostaat-MRI meer en meer gebruikt zal gaan worden. Door deze schaalvergroting zullen radiologen met minder topexpertise worden ingezet. De door Pieter Vos ontwikkelde techniek is daarom van groot belang en zal leiden tot kwaliteitsverbetering van de MR-diagnostiek bij prostaatkanker.

Biografie
Pieter Vos (Nijmegen, 1976) studeerde Computer Science in Nijmegen. Hij is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de afdeling Radiologie van het UMC St Radboud, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde. Dit onderzoek valt binnen het onderzoeksinstituut Oncology van het Radboud.
ContactpersoonAlleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

Datum: donderdag 8 december 2011
Tijd: 13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. P.C. Vos
Promotors: prof. dr. N. Karssemeijer, prof. dr. J.O. Barentsz
Copromotors: dr. H.J. HuismanTitel promotie
Computer aided diagnosis of prostate cancer with magnetic resonance imaging

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen