Inspectie plaatst thuiszorgorganisatie Parnassus onder verscherpt to..

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld voor thuiszorgorganisatie Parnassus te Amsterdam. De inspectie constateert structurele tekortkomingen in de medicatieveiligheid binnen de instelling waar thuiszorg, ondersteuning en kraamzorg wordt geleverd.

Tijdens een inspectiebezoek in mei 2011, in het kader van thematisch onderzoek naar de medicatieveiligheid Zorg Thuis, trof de inspectie op zeven onderwerpen hoge risico’s en op twee onderwerpen zeer hoge risico’s aan voor de medicatieveiligheid. Zo werd medicatie gewijzigd door een thuiszorgmedewerker zonder een door de arts geautoriseerde medicatieopdracht en was het onduidelijk of medicatie toegediend was. Ook ontbrak de extra medicatiecontrole door een tweede bekwaam persoon. Parnassus moest voor de verbeteringen een plan van aanpak moeten opstellen.

In november 2011 vond een vervolgbezoek plaats. Tijdens dit bezoek bleek dat alle zeven eerder beoordeelde onderwerpen weer een hoog risico scoorden en twee onderwerpen nog steeds een zeer hoog risico. Medicatieoverzichtlijsten ontbraken en een tweede medicatiecontrole werd nog steeds niet uitgevoerd.

De inspectie wil dat Parnassus direct maatregelen neemt op deze punten. De instelling dient uiterlijk 12 december 2011 maatregelen te hebben getroffen voor de onderwerpen waarbij zeer hoge veiligheidsrisico’s zijn geconstateerd. Voor de onderwerpen met hoge veiligheidsrisico’s moet de instelling uiterlijk 26 december 2011 maatregelen hebben getroffen. Vanaf 12 december 2011 verwacht de inspectie maandelijkse voortgangsrapportages over de maatregelen die Parnassus voor de risico’s op het gebied van medicatieveiligheid heeft getroffen.

Het verscherpt toezicht geldt voor een periode van zes maanden. Begin 2012 zal de inspectie Parnassus weer bezoeken om de ontwikkelingen te toetsen.

Meer informatie
* Rapport inspectiebezoek VT Parnassus08-12-2011 | PDF-document, 238 kB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen