RSI, onverminderd actueel

Array

De RSI-vereniging organiseert op zaterdag 10 december 2011 een congres in de Zalencentrum De Amershof te Amersfoort.
Tijdens dit congres presenteert CIRAN haar organisatie onder de titel: “Bent u ziek of gezond?” Meestal is het antwoord op deze vraag wel duidelijk. U heeft griep, een ontsteking, een gebroken been. U gaat naar de huisarts, u krijgt een behandeling en medicijnen en u bent er vaak zo weer bovenop.
Soms echter is dat antwoord minder duidelijk. U blijft maar last houden van uw rug, u voelt zich niet goed, heeft onverklaarbare klachten, slaapt slecht, heeft nergens zin in, uw werk valt u zwaar. Kortom: u functioneert niet meer zoals u gewend was. Bespreek met uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist een doorverwijzing naar Ciran.

Ciran is een afkorting van stichting Centra voor Integrale Revalidatie en Arbeidsactivering Nederland. Ciran is een door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkende instelling voor medisch specialistische zorg en behoort tot de revalidatiegeneeskunde. De poliklinische revalidatiezorg die stichting Ciran verleent, is voor iedere Nederlander vanuit de basiszorgpolis verzekerd.
Ciran verzorgt een presentatie, gaat de discussie aan met de aanwezigen en laat een RSI patient aan het woord om zijn/haar ervaringen met CIRAN met de aanwezigen te delen.

Na een pauze volgt een lezing van Dr. M.W. van Essen, arts te Amersfoort en voormalig oprichter van het Nederlands RSI instituut. De heer Van Essen ontwikkelde het nerve attrition model waarmee de werking wordt aangegeven over de cruciale rol van het zenuwstelsel in het verlagen van de belastbaarheid.

De lezing heeft de benaming: “RSI, spier en zenuw samen ziek.”
RSI is een probleem waar vele provocerende factoren een rol spelen. De provocerende factoren zijn terug te vinden op verschillende terreinen. Varierend van mechanisch/fysiek en ergonomisch tot psychologisch en sociaal. Het succesvol aanpakken van RSI klachten wordt hierom vaak geschetst als zeer moeilijk. Het model belasting/belastbaarheid wordt geregeld gebruikt in het verklaren van het ontstaan van klachten. Provocerende factoren vinden we aan de belastingskant.

Het lichaam heeft een sterke neiging te willen herstellen. Het (tijdelijk of blijvend) wegnemen van provocerende factoren schept soms voldoende ruimte voor herstel. Een dergelijke aanpak werpt zo onvoldoende licht op de oorzakelijke factoren. De kans is groot dat de “echte oorzaken” uit het oog blijven. De “echte oorzaken” zorgen voor een verlaging van de belastbaarheid.

Als de factoren die de belastbaarheid verlagen onderzocht worden moet naar het zenuwstelsel worden gekeken. Het zenuwstelsel vervult een cruciale rol in het verlagen vvan de belastbaarheid. In de lezing van 10 december komt aan de orde hoe dat werkt aan de hand van het nerve attrition model dat dr. Van Essen ontwikkelde. Vanuit dit gezichtspunt wordt duidelijk waarom RSI een probleemveld is waar spier en zenuw samen ziek zijn. Als de zenuw ziek is spreekt men van neuropathie. Er zijn meer en minder effectieve behandelingen voor neuropathie voorhanden. Zo komt een weg naar een meer op de oorzaken gerichte behandeling van RSI binnen bereik. Ook kan een op prioriteiten gebaseerd behandelplan worden opgesteld.

Het congres wordt beeindigd met de workshop: “RSI, wat nu” (voorheen RSI voor beginners)
In deze workshop kan men ervaringen uitwisselen met andere (beginnende of ervaren) RSI’ers. Onder begeleiding van ervaren vrijwilligers kunnen alle mogelijke onderwerpen aan bod komen. Bijvoorbeeld: RSI en de zorg voor kleine kinderen, RSI en werk, moet je RSI vermelden bij sollicitaties, wat zijn geschikte werkomgevingen / beroepen, hoe omgaan met keuringen en bedrijfs- en verzekeringsartsen enzovoorts. Elke RSI’er heeft zijn eigen tips en tricks om het leven met RSI hanteerbaar te maken.

Voor het complete programma en hoe op te geven voor dit gratis toegankelijke RSI congres, zie www.rsi-vereniging.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen