Hoofdrol voor aangeboren hartafwijkingen in het Gordijnpaleis

Ollie (Teun Stokkel) en opapa Hartmoed (Aart Staartjes)

Hartstichting blij met aandacht voor aangeboren hartafwijkingen. Ollie Hartmoed symbool voor 25.000 kinderen in Nederland
Gisteren vierde de sterrencast van het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed de feestelijke première in Tuschinski. De Hartstichting werkte mee aan de serie, vanwege de aandacht voor aangeboren hartafwijkingen. Ollie wil voor de 100ste verjaardag van zijn opapa de hele familie bij elkaar brengen. Dat is in zijn gekke familie een hele opgave, zeker als je 9 jaar bent en er achterkomt dat je een gaatje in je hart hebt. De serie wordt vanaf zaterdagavond in vier delen uitgezonden op Nederland 3.

Ollie Hartmoed heeft in de serie een atriumseptumdefect (ASD): er zit een gaatje in het tussenschot dat de linker- en rechterboezem van elkaar scheidt. Als dit gaatje klein is, kan het vanzelf dichtgroeien. Een alternatief is het dichtnaaien van dit gaatje. In andere gevallen, zoals in de serie, wordt via hartkatheterisatie een klein parapluutje ingebracht. Om de acteurs meer inzicht te geven in aangeboren hartafwijkingen, liet de Hartstichting een aantal kinderen met een hartafwijking de set bezoeken.

Hans Breur is cardioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, en speelde zichzelf in de serie: “Het is niet ongebruikelijk dat hartafwijkingen net als bij Ollie pas rond een jaar of negen worden geconstateerd. Een hartruis kan een aanwijzing zijn voor een afwijking. Soms wordt ten onrechte de diagnose astma gesteld. Een hartafwijking kan namelijk tot klachten aan de luchtwegen leiden, omdat er veel bloed door de longen wordt gepompt.”

Nederland telt zo’n 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking. Een halve eeuw geleden overleden de meeste kinderen met een ernstige hartafwijking, tegenwoordig bereikt 85% de volwassen leeftijd. Jaarlijks worden er nog zo’n 1300 kinderen geboren met een hartafwijking. Ook sterven er ieder jaar 150 kinderen aan een hartaandoening. Daarom blijft wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk, naar de oorzaken, betere diagnosemethoden en betere behandeling van aangeboren hartafwijkingen.

Trailer Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed: 

Making of: 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen