Giraffenhuid als voorbeeld drukverband

Dr. Jan Schuren ontwikkelde een nieuw soort drukverband waarmee langdurige wonden op onderbenen beter genezen. Zijn uitvinding is geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen.

Doorbloeding
Eerder deze week promoveerde Schuren op ‘Compressietherapie’: behandelingen door een drukverband. Deze behandeling wordt veel ingezet bij patienten met open benen. Zij hebben wonden die maar moeizaam genezen. Dat is vaak het gevolg van een verminderde doorbloeding in de benen.

Fabeltjes
Veel bestaande drukverbanden werken niet optimaal. De windsels zakken af, of pakken de patient in als een mummie, zodat beweging nauwelijks nog mogelijk is. Daarnaast ontbreekt het bij veel behandelaars aan kennis over compressietherapie. “De aanwezige kennis berust vaak op fabeltjes”, zegt Schuren.

Giraffe
Schuren ontwikkelde een nieuw compressieverband geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen. Schuren: “Als je kijkt naar de anatomie van dit dier, zou je verwachten dat elke giraffe met open benen rondloopt. Dat is niet zo. Dus hebben we de samenstelling van de giraffenhuid bestudeerd. De eigenschappen daarvan zijn gebruikt om een nieuw verbandmateriaal te ontwikkelen.”

Flinterdun
De uitvinding is een succes: “Alle patienten genezen na behandeling met het flinterdunne verband. En nog snel ook: in een recent gepubliceerde studie genas 95 % van hen binnen drie maanden.” Het nieuwe compressieverband wordt ook ingezet bij patienten met vochtophopingen (lymfoedeem) in het lichaam. Ook dan is het resultaat effectief.

Verpleegkundige
Zijn achtergrond hielp Schuren bij zijn onderzoek naar zowel de bestaande compressieverbanden en –technieken, en de ontwikkeling van het nieuwe materiaal: als verpleegkundige behandelde hij jarenlang patienten met open benen.

Limburg
Schuren (60), die zes dagen na zijn vervroegde pensionering zijn doctorstitel in ontvangst nam, gaat nog wel even door op zijn vakgebied. En met zijn liefde voor Limburg en de Limburgse taal. Van die liefde is de unieke samenvatting – in het Limburgs dialect –  in zijn proefschrift het levend bewijs.

Het proefschrift ‘Compression Unravelled’ is hier te lezen.

Recente artikelen