Openheid over dementie

Array

Dementie kan leiden tot ernstige achteruitgang in het functioneren van mensen. Geheugenproblemen en problemen met bijvoorbeeld begrip, taal en het uitvoeren van handelingen hebben gevolgen voor het dagelijks functioneren van iemand met dementie. Openheid over de diagnose dementie was lange tijd geen normale zaak. Vooral huisartsen waren terughoudend om het diagnostisch onderzoek te starten en daarna de diagnose dementie aan hun patient mee te delen. Hoewel de diagnose dementie zeker emoties oproept, toont onderzoek van Els Derksen aan dat de diagnose wel besproken kan worden zónder dat de patient hier ernstige nadelen van ondervindt. Sterker nog, het bespreken van de diagnose biedt juist de kans om een goede start te maken met de begeleiding (en behandeling) van de patient en zijn naasten. Dit vereist wel een zorgvuldige voorbereiding van het uitslaggesprek en een goede afstemming tussen de geheugenpolikliniek en het vervolg hierop in de huisartsenpraktijk. Op basis van haar onderzoeksresultaten geeft Derksen aanbevelingen voor verbeteringen van het uitslaggesprek en de nazorg.
Biografie
Els Derksen (Groessen, 1964) is verpleegkundige en studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek bij de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze is coördinator van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), een samenwerkingsverband tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde/ouderengeneeskunde van het UMC St Radboud en twaalf organisaties voor ouderenzorg.

Datum: maandag 12 december 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. E.W.C. Derksen
Promotors: prof. dr. M.J.F.J. Vernooij-Dassen, prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert
Copromotors: dr. M.J.L. GraffTitel promotieDiagnostic disclosure: a basic intervention in dementia care

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen