Eten van veel fruit en gevarieerde groenten verlaagt risico op longkanker

UMC St Radboud
Het eten van veel fruit en verschillende groenten verlaagt mogelijk de kans op longkanker. Dat staat in het proefschift Quantity & Variety, Fruit and vegetable consumption and bladder and lung cancer risk van Frederike Büchner.

Het proefschrift is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het RIVM en UMC St Radboud. Büchner beschrijft de relatie tussen groenten- en fruitconsumptie, zowel de hoeveelheid als de variatie in consumptie, en het risico op long- en blaaskanker. Hij deed zijn onderzoek binnen de studie European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Tussen 1991-2000 deden meer dan een half miljoen mensen mee aan deze studie, verspreid over tien Europese landen.

Groenten
In de studie kregen 1.830 mensen de diagnose longkanker te horen. De hoeveelheid groenten die deze mensen hadden gegeten, bleek niet van invloed op het longkankerrisico. Maar een gevarieerde consumptie van groenten leek het risico op longkanker wel gunstig te beïnvloeden.

Fruit
Wat de fruitconsumptie betreft, maakt dit onderzoek duidelijk dat meer fruit (minimaal twee stuks fruit per dag) het risico op longkanker verlaagt. De varieteit heeft geen invloed op het ontstaan ervan.

Voor zowel de hoeveelheid, als voor de variatie in groenten- en fruitconsumptie geldt dat de gevonden effecten vooral voor rokers zijn gevonden. De groenten- en fruitconsumptie heeft het meeste invloed op het ontstaan van plaveiselcellongkanker, een subtype van longkanker dat sterk gerelateerd is aan roken.

In het onderzoek werd geen relatie gevonden tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op blaaskanker. Stoppen met roken is nog altijd de belangrijkste maatregel om de kans op long- en blaaskanker te verlagen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen