Jongerencampagne ‘zelf kiezen om niet te drinken, roken, blowen’ heeft groot bereik

De campagne ‘Meer lol met self control’ over weerbaarheid en drinken, roken, blowen van STIVORO en het Trimbos-instituut heeft meer dan de helft van alle jongeren van 14 tot en met 18 jaar in Nederland bereikt.

Dat zijn maar liefst 500.000 jongeren. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt verder dat de jongeren deze campagne een ruime voldoende (rapportcijfer 7) geven. Jongeren zijn meer gaan nadenken en meer gaan praten met vrienden over het gebruik van alcohol, tabak en cannabis en de rol van groepsdruk hierop. De campagne heeft geholpen het onderwerp op de agenda van jongeren te zetten.

Van mei tot en met oktober 2011 is de campagne ‘Meer lol met self control’ uitgezet via meerdere kanalen. Zo zijn naast een eigen website (www.selfcontrol.nu) actiepagina’s ingezet op msn en Hyves en is een speciale site voor op de mobiele telefoon ontwikkeld (met posters op horecatoiletten die hiernaar verwezen). Kortom, jongeren werden opgezocht op die plekken waar zij zich regelmatig bevinden. Op deze plaatsen ging het over de gevolgen van de keuze om wel of niet (overmatig) te drinken, roken, blowen en vertelde de campagne op beeldende wijze dat de keuze om middelen te gebruiken bij jezelf ligt en niet bij je omgeving en dat je meer lol hebt als je meer controle over jezelf houdt! ‘Wij zijn verheugd dat onze crossmediale aanpak zich heeft uitbetaald en dat het ons gelukt is om via social media jongeren te bereiken met deze belangrijke gezondheidsboodschap’, aldus Lies van Gennip, directeur STIVORO.

Verhoogde kans op verslaving en gezondheidsschade
Middelengebruik is voor veel Nederlandse jongeren een normaal onderdeel van hun leefwereld. Door (overmatig) gebruik van deze middelen lopen jongeren een verhoogde kans op verslaving, gezondheidsschade, het ontwikkelen van leerachterstand en probleemgedrag. Middelengebruik hangt sterk samen met leeftijd. Op 12-jarige leeftijd wordt er nog nauwelijks gedronken, gerookt of geblowd, maar op 16-jarige leeftijd heeft 78%* de afgelopen vier weken gedronken (59%* is een binge drinker = en heeft dus meer dan vijf glazen gedronken in twee uur tijd), heeft 37%** afgelopen vier weken gerookt en 14%* afgelopen vier weken geblowd. Vaak worden jongeren door hun vrienden onder druk gezet om te gebruiken en vinden ze het lastig om vervolgens nee te zeggen tegen een biertje, sigaret of joint.
* Peilstationsonderzoek 2008 – Trimbos-instituut
** Roken jeugd Monitor, 2010 – TNS NIPO in opdracht van STIVORO
Meer informatie:
– in de onderzoekssamenvatting ‘Evaluatie massamediale campagne ‘Meer lol met self control’ van de Radboud Universiteit van Nijmegen – september 2011
– op de campagnefilm ‘Meer lol met self control’ van STIVORO en het Trimbos-instituut – december 2011

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen