Revolutionaire eHealth-oplossingen voor patiënten met implanteerbaar hartapparaat

Array

Medtronic heeft vandaag de Europese introductie aangekondigd van een aantal eHealth-oplossingen voor een beter management van patienten met geïmplanteerde hartapparaten. Tijdens het ICPES-congres van de World Society of Arrhythmias in Athene van 11 tot 14 december 2011 presenteerde Medtronic belangrijke verbeteringen aan het CareLink®-netwerk, het wereldwijd gebruikte systeem voor thuismonitoring en controle op afstand van patienten met geïmplanteerde pacemakers, defibrillatoren en hartmonitoren.

De informatie wordt nog toegankelijker door CareLink Mobile, een mobiele applicatie voor de iPhone, iPad en iPod Touch die beschikbaar is in de Apple AppStore.Zo heeft de arts zelf alle informatie over de toestand van de patient die hij van het CareLink-netwerk ontvangt, op zak en kan hij, indien nodig, meteen actie ondernemen, maar ook op die manier de juiste werking van de geïmplanteerde pacemaker of defibrillator controleren. Het CareLink systeem heeft een ISO 27001 certificering ontvangen. ISO 27001-certificatie is een internationale standaard voor de uitvoering en levering van de best beveiligde processen.

“Door middel van het Medtronic Discovery Link systeem kunnen cardiologen bepaalde patienten die extra aandacht nodig hebben beter en efficienter behandelen. Bepaalde aandoeningen zoals hartritmestoornissen worden sneller ontdekt en kunnen beter behandeld worden, bijvoorbeeld in geval van antistolling bij atriumfibrilleren. Bovendien kunnen we sneller zien welke specifieke aanpassingen aan een medisch cardiologisch device nodig zijn voor een patient in geval van klachten, of hoe de instellingen van zo’n device verder geoptimaliseerd kunnen worden in relatie tot de dagelijkse activiteiten van de patient. De druk om steeds betere zorg te leveren voor steeds minder geld neemt toe. Home-monitoringsystemen of E-health in z’n algemeenheid kunnen in deze context elegante en kostenefficiente oplossingen bieden. Discovery Link, CareLink Express en CareLink Mobile zijn daar typische voorbeelden van,” aldus dr. Charles Kirchhof, cardioloog bij het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp.

Het CareLink-systeem van Medtronic wordt gebruikt door meer dan 50.000 patienten in meer dan 1.000 ziekenhuizen in Europa. Er is groeiend bewijs uit de praktijk dat nu al de volgende voordelen aantoont:

  • Een daling in het aantal spreekuurbezoeken van patienten met 38%, dus meer patienten kunnen thuis blijven of meer werken, en artsen kunnen meer tijd besteden aan de meer urgente patienten;
  • Anticipatie op klinisch te behandelen medische voorvallen en een verkorting van de tijd tussen het voorval en een klinische beslissing met 79%;
  • Verkorting van de gemiddelde verblijfsduur in het ziekenhuis als gevolg van cardiovasculaire oorzaken met 18%;
  • Afname van kosten met 40%.

Meer informatie vindt u op www.google.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen