Ziekenhuis Bernhoven ontvangt opnieuw Vaatkeurmerk van Hart&Vaatgroep

Array

Ziekenhuis Bernhoven heeft opnieuw het Vaatkeurmerk van de Hart&Vaatgroep ontvangen. In 2008 behaalde het ziekenhuis dit keurmerk voor het eerst. Bij de tweejaarlijkse update slaagde ziekenhuis Bernhoven met glans. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moet een ziekenhuis voldoen aan een aantal verplichte criteria en aan minstens drie niet verplichte criteria. Ziekenhuis Bernhoven voldoet aan alle criteria.

Het Vaatkeurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen van het aderlijk en slagaderlijk stelsel. In ziekenhuis Bernhoven werken vier gecertificeerde vaatchirurgen. Taco Smits is een van hen. Natuurlijk is hij trots op het behaalde resultaat.“We doen het uiteindelijk voor onze patienten. Het keurmerk bevestigt dat we kwalitatief hoogwaardige én veilige zorg bieden aan de patient.” De vier vaatchirurgen van ziekenhuis Bernhoven werken op beide locaties van het ziekenhuis en doen dat in multidisciplinair verband. “Ook dat is een van de criteria,” vertelt Smits. “Wij werken nauw samen met de interventieradioloog, de cardioloog alsmede de internisten, neurologen en tenslotte werken op beide locacties ook een vasculair verpleegkundige.”

 

Een ander criterium is het aantal operaties, 95 tot 100% van de geplande vaatoperaties moet worden uitgevoerd door of onder supervisie van een gecertificeerde vaatchirurg. Ook daaraan voldoet Bernhoven ruimschoots. Smits: “Wij voeren onder meer de technisch zeer geavanceerde EVAR-operatie uit. (Endovasculaire Aorta Reparatie). Dit is een speciale techniek van opereren aan een verwijde buikslagader, het zogenoemde aneurysma. Bij deze operatie wordt via twee sneetje in de lies een prothese ingebracht en bevestigd in het beschadigde deel van de buikslagader.”

 

Vaatrisicomanagement is een criterium dat dit jaar aan het Vaatkeurmerk is toegevoegd. Bernhoven kent al vijf jaar een Vaatrisicospreekuur. “Wij kunnen goed en veilig opereren, maar dat alleen is niet voldoende,” legt Taco Smits uit. “Preventie is belangrijk voor een goede gezondheid. Onze vasculair verpleegkundigen geven leefstijladviezen en screenen op mogelijke risico’s om vaatproblemen te voorkomen. Iemand die geopereerd wordt aan een vaatvernauwing, maar vervolgens blijft roken, teveel eet en te weinig beweegt zien we uiteindelijk een keer terug.”

 

Andere toegevoegde criteria zijn onder meer de eis dat elk ziekenhuis dat operaties aan verwijding van de aorta uitvoert, deze operatie minimaal twintig keer per jaar moet uitvoeren; het ziekenhuis moet beschikken over spoedvaatchirurgie, dat wil zeggen zeven dagen per week, 24 uur per dag moet een vaatchirurg en een radioloog beschikbaar zijn voor acute vaatzorg. Samen met zijn collega-vaatchirurgen Maurits Booster, Henk de Geus en André van Petersen zorgt Taco Smits dat patienten in ziekenhuis Bernhoven veilig terecht kunnen voor al hun vragen rond vaatzorg.

 

Recente artikelen