Grote subsidie voor Hongerwinteronderzoek

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Onderzoeker Bas Heijmans van de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het LUMC heeft 827.000 dollar ontvangen van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) voor zijn onderzoek naar Hongerwinterkinderen. Eerder toonde hij aan dat moeders die zwanger waren tijdens de Hongerwinter, kinderen kregen met blijvende veranderingen aan hun DNA.

Dankzij deze nieuwe subsidie kan Heijmans dergelijke epigenetische veranderingen op een systematische en grootschalige manier in kaart brengen. Bovendien hoopt hij voor het eerst overtuigend bewijs te vinden dat zulke veranderingen daadwerkelijk ten grondslag liggen aan de verstoring van het vet- en suikermetabolisme zoals die op middelbare leeftijd tot uiting komt bij Hongerwinterkinderen.

Epigenetica
Met moderne apparatuur kan Heijmans meten welke moleculen gekoppeld zijn aan het DNA van mensen die als ongeboren kind de Hongerwinter hebben meegemaakt. Methylmoleculen op precies te zijn. Die moleculen werken als dimmers: de koppeling van meer moleculen maakt dat nabijgelegen genen minder actief zijn. Dit mechanisme wordt epigenetica genoemd.

Hongerwinter Familie Studie
De subsidie van de NIH wordt gebruikt om de epigenetische staat van het DNA van Hongerwinterkinderen op een half miljoen plekken in het DNA te meten. De subsidie is uitgekeerd als onderdeel van het veelomvattende NIH Roadmap Epigenomics Program. Dit programma heeft tot doel om de rol van epigenetische mechanismen in ziekte en gezondheid op te helderen. Het onderzoek is een samenwerking met dr. Bertie Lumey van de Columbia University in New York, die de Hongerwinter Familie Studie heeft geïnitieerd.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________