70 procent van jongeren in Afrika heeft geen kennis van hiv

Array

Zeven op de tien jongeren van 15 tot 24 jaar in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara hebben geen basiskennis over hoe je hiv kunt oplopen en hoe je het kunt voorkomen. Dit blijkt uit een rapport (PDF) van onze partner, STOP AIDS NOW!, uitgebracht op Wereld Aids Dag.

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor hiv
Veel jongeren beschikken niet over vaardigheden om over condooms te onderhandelen en deze consequent te gebruiken. Ruim 40 procent van hen weet niet waar condooms te verkrijgen zijn. Ondanks successen in het terugdringen van het aantal infecties onder jongeren is het aantal jongeren met hiv nog steeds onaanvaardbaar hoog.

De kennis over hiv en aids is gering en het seksueel risicogedrag groot. Meer dan 40% procent van alle nieuwe hiv-infecties wereldwijd betreft jongeren van 15 tot 24 jaar. Dagelijks komen er 2.500 nieuwe infecties onder die groep bij. Vooral meisjes tussen de 15 en 19 jaar zijn kwetsbaar..

Hiv-vrije generatie
STOP AIDS NOW! gelooft dat het mogelijk is toe te werken naar een hiv-vrije generatie van 15- tot 24-jarigen. Dan moet wel de kwaliteit van voorlichting en preventie aan jongeren omhoog. Financiering moet gaan naar voorlichtingsmethoden die hun succes bewezen hebben of gebruikt worden om programma’s effectiever te maken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen