Instellen pilot om effecten logopedie te onderzoeken

Array

CZ heeft positief gereageerd op het voorstel van de NVLF om in 2012 een pilot te houden naar de effecten van de DTL. De NVLF kan zich vinden in het voorstel van CZ om een werkgroep Kwaliteit op te richten. Het voorstel om naast de effecten van DTL de pilot uit te breiden met bijvoorbeeld de effecten van logopedie op school en logopedie in een AWBZ-instelling wordt door de NVLF ondersteund. We houden u op de hoogte van de opzet en voortgang van de pilot.

Uittoeslag
Hoewel het geen onderwerp van gesprek van CZ mocht zijn tijdens het gesprek op 8 december jl.-CZ mag volgens de Mededingingswet niet onderhandelen over de tarieven- hebben wij ons ongenoegen uitgesproken over de verlaging van de uittoeslag. De NVLF blijft zéér ontevreden over het voorgenomen besluit van CZ. Zeker met het oog op het lopende kostenonderzoek. Maar de NVLF kan als gevolg van de Mededingingswet niet onderhandelen over de hoogte tarieven met de zorgverzekeraars.

Reactie CZ
In het gesprek van 8 december tussen de NVLF (vertegenwoordigd door de heren De Koning en Snijders en mevrouw Schulte) en CZ (vertegenwoordigd door mevrouw Van Bijnen en de heer Schoneman) hebt u namens de NVLF voorgesteld om gezamenlijk een pilot in te richten waarin de effecten van DTL worden onderzocht. Zoals afgesproken hebben wij uw voorstel intern besproken. Wij kunnen u mededelen dat wij graag bereid zijn in 2012 een pilot te starten. Wij stellen echter voor om de pilot breder op te zetten en ons niet enkel op de effecten van DTL te richten. Dit lichten we hieronder toe.

Ons voorstel is om een ‘werkgroep kwaliteit’ op te richten waarin afgevaardigden van de NVLF en van CZ zitting hebben. In deze werkgroep zullen verschillende ontwikkelingen binnen de logopedie worden besproken, waaronder de DTL, en waarin wij gezamenlijk kunnen optrekken. De onderwerpen worden door beide partijen aangedragen. De werkgroep zal bepalen in welke ontwikkelingen meer inzicht nodig is. Op basis hiervan zal een gedegen pilot ingericht worden, die dit inzicht moet verschaffen.

Wij stellen voor dat beide partijen voor zichzelf inventariseren welke onderwerpen nadere aandacht behoeven. Wij denken dan bijvoorbeeld aan logopedie op school en logopedie in een AWBZ-instelling. In een eerste werkgroepoverleg (te plannen in januari 2012) zullen deze items besproken worden. In vervolgoverleggen wordt gewerkt aan het vormgeven van de pilot. Wij streven ernaar dat de pilot in het tweede kwartaal 2012 van start gaat.

Graag ontvangen wij uw reactie op dit voorstel. Als u hiermee akkoord gaat, zullen wij zorgen voor het inplannen van een eerste overleg. Vanuit CZ zullen de zorginkopers paramedische zorg hierbij aanwezig zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen