Koninklijke Onderscheiding voor J. Van Ruitenbeek in Alkmaar

Woensdag 14 december reikte burgemeester P.M. Bruinooge een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer J. van Ruitenbeek. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Van Ruitenbeek krijgt de onderscheiding voor zijn langdurige en zeer intensieve inzet ten bate van de samenleving op het gebied van gehandicaptenwelzijn.

In 1974 was de heer Van Ruitenbeek, zelf lichamelijk en geestelijk licht gehandicapt, medeoprichter van de SUST-groep (Samen Uit Samen Thuis). Hij heeft zich toen en nu nog steeds, ingezet om de groep weerbaar te maken.

De SUST-groep begon met allerlei activiteiten zoals timmeren, kleien, tekenen, boetseren, sieraden maken. Maar naast deze activiteiten, gaat de groep ook samen naar de film, het theater of bezoekt een atelier. Ook adviseert de groep op het gebied van zelfredzaamheid, als het zoeken naar andere woonvormen dan thuis wonen en het leren omgaan met geld. En er worden gezamenlijke uitjes georganiseerd en strandwandelingen gemaakt etc.

Toen de groep 15 jaar bestond is er een Marionettentheatergroep gevormd, gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland. De heer Van Ruitenbeek ontwikkelde de ideeen en zorgde voor de hulp van twee vrijwilligers die in hun vrije tijd tot op heden de groep begeleiden. De inkomsten kwamen en komen van donaties, onder andere via de landelijk verworven bekendheid na het TV-programma Sprekershoek (1981). Op scholen en in theaters, zoals De Vest in Alkmaar, traden zij op met hun voorstellingen. Waar geen live-voorstellingen mogelijk waren, organiseerden zij videovoorstellingen. De producties hadden allen het thema om de achterstelling van de “getekende mens” onder de aandacht van de “zogenaamde normale maatschappij” te brengen.

De SUST-groep bestaat inmiddels 37 jaar en de heer Van Ruitenbeek was steeds de drijvende kracht achter de groep. De groep heeft zich sterk gemaakt voor de slogan “Wie me niet neemt zoals ik ben, die is gek…”.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen