Kopstukken: “MVO kan zorgsector nieuw elan geven”

Array

Zorgorganisaties moeten met spoed hun achterstand op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen inlopen. Dat is de mening van meer dan twintig directeuren en voorzitters van organisaties en toeleveranciers in de zorgsector. Een integrale aanpak die is gericht op een duurzame en toekomstbestendige zorg is hard nodig om de sector van nieuw elan te voorzien, zeggen de directeuren.

Het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) biedt volop handvatten om een samenhangend beleid te ontwikkelen dat oplossingen biedt op het gebied van kostenreductie, innovatie en het imago op de arbeidsmarkt. De twintig partijen tekenden een manifest waarin zij de urgentie voor MVO in de zorg benadrukken. Ze roepen andere organisaties op, zich aan te sluiten bij een nieuw in te stellen platform.

Dit najaar kwam een groep directeuren en voorzitters van zorginstellingen en kennis- en ketenpartners bijeen om te bespreken hoe MVO aan de sector een nieuwe impuls kon geven. Onder andere namen deel Jan Peter Balkenende, partner van Ernst & Young, Herman Bol, raad van bestuur UMC Utrecht en Pauline Meurs, bestuursvoorzitter ZonMw.
De bijeenkomst leidde tot een heldere conclusie: de sector is te veel bezig met de korte termijn en mist de kansen die het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt. Door de ernst van ontwikkelingen als vergrijzing, stijgende zorgvraag en arbeidsmarktproblematiek zijn op deelthema’s wel duurzaamheidsinitiatieven ontstaan, maar er is nog nauwelijks sprake van integraal MVO-beleid op bestuursniveau. Inzichten op de terreinen people, planet en profit dragen bij aan de noodzakelijke omslag in de sector. Inspirerend leiderschap, zelfmanagement van patienten en medewerkers, samenwerking in de keten en transparantie maken volgens de initiatiefnemers deel uit van deze urgente agenda voor de zorgsector.

De ondertekenaars van het manifest bepleiten een integrale aanpak van de vraagstukken met een focus op de langere termijn en met nieuwe sturingsgrootheden. Het is nu tijd om samenwerking te zoeken, zowel binnen de zorgketen als met de gebruikers, zo vinden zij. Zij willen MVO bij bestuurders van de Nederlandse zorgorganisaties hoog op de agenda plaatsen, hen stimuleren leiderschap te tonen en tot een breed gedragen actieprogramma komen.

MVO Nederland, gezondheidsinstituut NIGZ en het Milieuplatform Zorgsector faciliteren de groep organisaties die zich aansluiten bij het manifest. Het initiatief zal vaste gestalte krijgen in een MVO-platform in de zorg.
Voor de volledige tekst van het manifest, voor meer informatie en voor zorgorganisaties die zich willen aansluiten bij dit initiatief :
www.mvonederland.nl/manifest-mvo-in-de-zorg

Quotes
Prof. dr. Willy Spaan, voorzitter raad van bestuur Jeroen Bosch ziekenhuis:
“Wil de sector echt vernieuwen, dan verdienen medewerkers meer verantwoordelijkheid en meer ruimte om hun passie voor kwalitatief goede zorg waar te maken. Daar horen transparantie en faciliterend leiderschap bij. Ook patienten en hun naasten moeten meer verantwoordelijkheid krijgen, bijvoorbeeld ondersteund door nieuwe vormen van domotica en e-health. MVO biedt hiervoor een laagdrempelige, passende context.”

Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur, De Friesland Zorgverzekeraar:
“Om maatschappelijk verantwoord ondernemen en het voeren van een MVO-beleid bij zorgaanbieders te stimuleren, bouwen wij prikkels in via de zorginkoop. Zo stellen wij voor partijen die in aanmerking willen komen voor hogere typen van contractering, het hebben van een MVO-beleid als voorwaarde.”

Willem Lageweg, directeur MVO Nederland:
“Ik ben ervan overtuigd dat een integrale MVO-aanpak veel nieuwe inspiratie en energie oplevert. Een dergelijke aanpak leidt tot nieuwe sturings- en verantwoordingsmechanismes die de bureaucratie verminderen en het ondernemerschap sterk bevorderen. Steeds meer MKB-bedrijven en grote ondernemingen als Unilever, DSM en Philips baseren hun hele bedrijfsstrategie hierop. De zorgsector hoeft maar aan te haken op deze kennis.”

Ondertekenaars:
UMC Utrecht – Philadelphia Zorg – Jeroen Bosch Ziekenhuis – UMC St Radboud – Nederlandse Patienten Consumenten Federatie – KNMG – Calibris – GGD Nederland – Friesland Zorgverzekeraar – CZ Zorgverzekeraar – Rabobank Nederland – PGGM – Albron Catering – Imtech – AstraZeneca – Assist – ZonMw – Ernst & Young – Schuttelaar & partners – Squarewise – Milieu Platform Zorgsector – gezondheidsinsituut NIGZ – MVO Nederland

Samenvatting Manifest MVO in de zorg
1. Urgentie
De zorgsector staat voor zeer grote uitdagingen. Focus op kwaliteit en lange termijn moet leidend zijn.
2. Kwaliteit van leven
Kwaliteit van leven van de patient en zijn zorgomgeving staan centraal. MVO zorgt dat patienten, familie en vrienden vaker zelf de regie gaan voeren (onder andere via e-health).
3. Medewerkers
Medewerkers verdienen meer verantwoordelijkheid en ruimte om daarmee hun passie voor kwalitatief goede zorg waar te maken.
4. Transparantie
Transparantie leidt tot meer inzicht in kosten, risico’s en nieuwe mogelijkheden, is een bron voor innovatie en tegelijkertijd een belangrijke factor voor de license to operate.
5. Duurzame bedrijfsvoering
MVO leidt tot duurzaam inkopen en een efficienter en duurzamer gebruik van materialen, gebouwen, energie en grond- en hulpstoffen.
6. Nieuwe allianties
Vertrouwen in elkaar vormt de basis van samenwerken. Betrekken van kennis- en ketenpartners biedt veel kansen voor hogere kwaliteit en kostenreductie.
7. Lef
Voor alles zullen partijen in de sector lef moeten tonen. MVO vereist visie en ambitie en een integrale aanpak waarin de elementen people, planet en profit nauw met elkaar worden verbonden.

Over MVO Nederland
MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor bedrijven met MVO-ambitie. Haar streven: MVO zo snel mogelijk een vanzelfsprekende zaak maken voor alle ondernemers in Nederland. MVO Nederland is hét startpunt voor alle ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen en daarover van gedachten willen wisselen met gelijkgestemden, brancheorganisaties, de overheid en/of NGO’s. Het partnernetwerk van MVO Nederland telt inmiddels ruim 1.800 bedrijven en organisaties. Elke maand komen daar ongeveer 50 partners bij. Deze ondernemingen komen uit alle sectoren en varieren van eenpersoonsbedrijven tot multinationals. MVO Nederland faciliteert haar achterban met kennis en inspiratie over de volle breedte van het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen.. Kijk voor meer informatie op www.mvonederland.nl.

Over gezondheidsinstituut NIGZ
Het gezondheidsinstituut NIGZ ondersteunt professionals die de gezondheid van mensen bevorderen op scholen, in bedrijven, zorginstellingen en in de wijk. Het NIGZ werkt ook direct voor publieksgroepen. Het NIGZ ontwikkelt, implementeert en onderzoekt methoden en producten en richt zich op kwaliteitsverbetering. Het NIGZ traint professionals en biedt organisaties advies en consultancy.
www.nigz.nl

Over het Milieu Platform Zorgzector
Milieu Platform Zorgsector (MPZ) is de vereniging van intramurale zorginstellingen voor duurzaam ondernemen in de zorg. Met experts en de leden werkt MPZ aan milieukennis en kennisontwikkeling voor een duurzame bedrijfsvoering bij de leden. Tevens worden de belangen van de zorginstelling richting de overheid behartigd. In 2011 zijn 76 intramurale zorginstellingen lid. Dit omvat het merendeel van alle ziekenhuizen, en steeds meer GGz instellingen en verzorgingsinstellingen.
www.milieuplatform.nl

bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen