Amsterdam Centre for Forensic Studies geopend

Het Amsterdam Centre for Forensic Studies (ACFS) is 14 december geopend. Binnen het ACFS gaan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) nauw samenwerken.

Samenwerking
Het doel van het ACFS is wetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden van het AMC en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA in te zetten voor forensisch onderzoek. Binnen het ACFS werken natuurwetenschappers, wiskundigen, informatici, medici en forensisch experts samen aan het forensisch onderzoek van morgen.

Matrix
Om tot een gezamenlijke onderzoeksagenda te komen, ontwikkelden het NFI, het AMC en de FNWI de ‘ACFS R&D Matrix’. In deze matrix zijn forensische thema’s gekoppeld aan wetenschappelijke kennis en expertise. Hierdoor ontstaan er interdisciplinaire teams, die tot nieuwe onderzoeksvoorstellen zullen leiden.

Gemeenschappelijke onderzoeksagenda
De gemeenschappelijke onderzoeksagenda vormt de grondslag voor de oprichting van het ACFS en kent de volgende forensische thema’s:

objectivering van forensische methoden
digital forensics
humane en niet-humane biologische sporen
fysische en chemische methoden voor forensisch medisch onderzoek
microsporen
microscopie en imaging
forensische wetenschap en innovatie op de plaats delict
kennismanagement
forensic intelligence
FNWI
Een aantal voorbeelden van expertises bij het FNWI die relevant zijn voor het forensisch onderzoek: statistiek en stochastische wiskunde (onzekerheid en fouten in forensische data), analytische chemie en chemometrie (bijvoorbeeld forensische analyse van explosieven), microscopie, DNA-analyse (snelle profiling), soft matter en spectroscopie (detectie van contactsporen), informatiewetenschappen (digitale technologie) en green forensics (niet-humane biologische sporen).

AMC
Expertises bij het AMC die van belang zijn voor forensisch onderzoek, zijn onder meer biomedische fysica (onder andere thermische en optische methoden voor forensische toepassingen zoals detectie en analyse van biologische sporen als bloedspatten), radiologie (in relatie met forensische geneeskunde, pathologie en antropologie) en klinische pathologie.

Memorandum of Understanding
De samenwerking werd tijdens de opening bekrachtigd met de ondertekening van een Memorandum of Understanding door Tjark Tjin-A-Tsoi, algemeen directeur van het NFI, de heer Levi, decaan van het AMC en de heer Noordam, decaan van de FNWI.

Oorsprong
Het ACFS is een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De oorsprong van het ACFS ligt in de masteropleiding Forensic Science, die sinds 2005 aan de FNWI bestaat.

Recente artikelen