Moleculaire diagnose voor mondkanker

Array

Vrije Universiteit Amsterdam
Jantien Bremmer ontwikkelde een test om bij mensen met een verhoogd risico de aanwezigheid van het voorstadium van mondkanker te kunnen vaststellen. Dit zijn patienten die eerder mondkanker hebben gehad en patienten met reeds zichtbare slijmvlieslaesies.

Mondkanker komt relatief weinig voor. Helaas is de prognose van dit kankertype de afgelopen decennia nauwelijks verbeterd. Vroeg ontdekken is voor de overlevingskansen bijzonder belangrijk. Bekend is dat mondkanker wordt voorafgegaan door een aanvankelijk niet met het blote oog zichtbaar gebied met genetisch veranderde cellen, een `voorloperveld’.
Een gewoon celuitstrijkje, zoals dat bij het opsporen van baarmoederhalskanker wordt gebruikt, is in eerder onderzoek voor de mondholte niet effectief gebleken. Bremmer zocht naar een bruikbare niet-invasieve- dat wil zeggen zonder de noodzaak een weefselstukje te moeten uitsnijden – genetische test. Zij ontwikkelde voor het verzamelen van cellen van het slijmvliesoppervlak in de mond een speciale borstelmethode. Vervolgens analyseerde zij verschillende genetische testen waarbij ze met de LOH (loss of heterozygosity) test het beste resultaat behaalde. Het lijkt dus mogelijk om met genetische testen in uitstrijkjes van het mondslijmvlies voorlopervelden op te sporen. De gevoeligheid van de test is echter nog niet optimaal. In de toekomst moet de aandacht worden gericht op het verhogen van deze gevoeligheid.

* Startdatum: 19-12-2011
* Tijd: 09.45
* Locatie: Aula
* Titel: Molecular diagnosis of oral premalignant disorders
* Spreker: J.F. Bremmer
* Promotor: prof.dr. I. van der Waal prof.dr. R.H. Brakenhoff prof.dr. C.R. Leemans
* Onderdeel: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
* Wetenschapsgebied: Tandheelkunde
* Evenementtype: Promotie

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen