Verandering vergoeding maagzuurremmers

Array

Vanaf 1 januari 2012 worden maagzuurremmers op recept niet meer standaard vergoed. Zorgverzekeraars vergoeden alleen als patienten de middelen langer dan zes maanden moeten gebruiken. Het eerste recept moeten gebruikers zelf betalen. Meer informatie over de gewijzigde vergoeding van maagzuuremmers staat in deze patientenfolder van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Stoppen raadt het IVM ten strengste af. Sommige patienten overwegen te stoppen met het slikken van de maagmedicijnen omdat ze er vanaf januari 2012 voor moeten betalen. Artsen schrijven deze geneesmiddelen echter niet voor niets voor. Maagzuurremmers beschermen de maag, voorkomen nare klachten en in het ergste geval een maagbloeding. Patienten met vragen over de gewijzigde vergoeding kunnen meer informatie lezen in de folder of terecht bij hun arts of apotheker.

Flinke kostenpost
In 2011 gebruikten ruim 2,5 miljoen Nederlanders maagzuurremmers, volgens de Nederlandse overheid een flinke kostenpost. Vandaar dat de overheid heeft besloten dat patienten die de medicijnen voor een korte periode nodig hebben, deze zelf moeten betalen. Het IVM verwacht dat patienten voor het eerste recept ongeveer tussen de €7 en €13 gaan betalen en voor een herhaalrecept ?8,50. Het IVM maakte de patientenfolder in opdracht van het ministerie van VWS.

Bron: IVM

Recente artikelen