Beantwoording Kamervragen over bericht ‘IGZ Zorg verpleeghuis Altenova nog niet veilig’

Array

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht “IGZ: Zorg verpleeghuis Altenova nog niet veilig” .
(2011Z24239)
1 Bent u bekend met het bericht “IGZ: Zorg verpleeghuis Altenova nog niet veilig”? 1)
1
Ja, ik ben hiermee bekend.

2 + 3 + 4 Hoe kan het dat de situatie in verpleeghuis Altenova amper vooruit gegaan is, terwijl de Inspectie vier maanden lang verscherpt toezicht gehouden heeft? Welke concrete maatregelen heeft de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) gedurende deze vier maanden genomen? Waarom hebben deze maatregelen niet het gewenste effect gehad?
Wat gaat de IGZ de komende twee maanden anders dan wel extra doen om de situatie nu wel te verbeteren? Welke maatregelen gaat u treffen als na twee maanden blijkt dat de situatie nog niet voldoende vooruit gegaan is?
Deelt u de teleurstelling dat er wederom sprake is van falend management?
2 + 3 + 4
De inspectie heeft Altenova opgedragen een plan van aanpak te maken om een aantal concrete zaken te verbeteren. Het gaat hierbij onder andere om de aansturing van de dagelijkse zorg, het aantoonbaar samenwerken van de behandelaars met de verzorgenden en het beter afstemmen van het deskundigheidsniveau van de medewerkers op de zorgzwaarte van de opgenomen clienten. De inspectie is van mening dat er vooruitgang is geboekt bij Altenova, maar dat dit nog niet voldoende is om vertrouwen te hebben in verdere borging.

De inspectie is echter ook van oordeel dat op organisatieniveau de manier van probleem oplossen hetzelfde is gebleven. Problemen die zich voordoen worden niet systematisch besproken en op basis van een evaluatie geanalyseerd om vervolgens tot besluitvorming over verbeteringen te komen.
De inspectie zal door bezoeken aan de zorginstelling en ook aan de overige locaties van de stichting Pleyade de verbetering blijven volgen. Door het verscherpt toezicht te verlengen zendt de inspectie een signaal dat de organisatie nog onvoldoende is verbeterd. Hiermee blijft de druk op de Raad van Bestuur om verdere stappen te zetten aanwezig. Als in januari blijkt dat er onvoldoende verbetering is gerealiseerd, dan is het aan de inspectie om te overwegen of de volgende fase in het handhavingskader aan de orde is, dit betekent het geven van een aanwijzing of een bevel.
Dit alles is teleurstellend, maar met het toezicht van de inspectie en de reeds ontwikkelde verbeteringen, is de verwachting dat de Raad van Bestuur en management zich blijven richten op het verbeteren.
Pagina 3 van 3
5 Hoe hoog is het salaris van het bestuur van verpleeghuis Altenova? Vindt u dit een reele vergoeding, gezien het feit dat zij niet in staat blijkt om leiding te geven aan dit verpleeghuis?
5
De inkomens van de bestuurders zijn openbaar en opgenomen in het jaarverslag van de betreffende zorginstelling, i.c. de stichting Pleyade. Daaruit blijkt dat de bestuurder een bruto-inkomen over 2010 had van bijna €147.000.
Bestuurders van zorginstellingen worden aangesteld en beoordeeld door de Raden van Toezicht. Net als bij andere werknemers kan een functionerings- of beoordelingsgesprek ook bij bestuurders consequenties hebben voor hun inkomen en/of hun rechtspositie. Als staatssecretaris heb ik geen formele verantwoordelijkheid om me met de bestuurdersinkomens te bemoeien. Nieuwe bestuurders vallen onder de Beloningscode Bestuurders in de Zorg (BBZ). Na inwerkingtreding van de normeringswet (WNT, wet normering topinkomens) zal het inkomen van nieuwe bestuurders niet mogen uitstijgen boven de op grond van de WNT geldende norm.
6 Deelt u de mening dat de situatie alleen kan verbeteren als verpleeghuis Altenova onder leiding van een ander bestuur komt te staan? Zo ja, welke maatregelen gaat u daartoe treffen en op welke termijn?
6
Vooralsnog wil ik de zorgorganisatie zelf de kans geven om verbeteringen te treffen. De inspectie houdt er nog verscherpt toezicht, mocht dit niet voldoende verbetering opleveren dan informeert zij mij over de situatie.
1) www.zorgvisie.nl, 24 november 2011

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen