CVA-zorg in ziekenhuis Bernhoven in ruim een jaar op hoger peil

Array

Het snel starten van de behandeling bij de CVA patient verdiende aandacht. Daarom organiseerde de maatschap neurologie van ziekenhuis Bernhoven in februari 2011 het symposium ‘Use fast to save brain’. Daarmee brachten de neurologen het belang van snel handelen bij TIA of CVA onder de aandacht van verwijzers/zorgprofessionals. Hoe sneller de patient start met de behandeling, hoe minder groot de restverschijnselen. Bijna een jaar na het symposium constateert de maatschap een aanmerkelijke verbetering van de CVA-zorg.

Het ziekenhuis verbeterde het stroomschema voor zorgverleners (maar ook voor patienten) waarin duidelijk de stappen worden uitgelegd die moeten worden gezet bij verdenking van een beroerte. De interne procedures zijn daarbij aangescherpt, Zo is bijvoorbeeld in het Spoedeisende Hulp protocol opgenomen dat een patient met een (vermoedelijke) TIA of beroerte op de SEH meteen wordt geholpen.

Bloeddruk en suiker worden bepaald en het laboratorium verwerkt de uitslagen direct. De patient krijgt voorrang op de röntgenafdeling zodat meteen een CT-scan kan worden gemaakt. Bij een indicatie voor trombolyse (behandeling met ontstollingsmedicijnen) kan daardoor binnen een uur gehandeld worden en snelheid is allesbepalend bij een succesvolle behandeling. Doorstroom naar de speciale Stroke Care Unit vindt direct plaats waardoor meteen met de juiste CVA zorg gestart kan worden.

Samen met andere zorgpartners van de CVA ketenzorg ontwikkelde ziekenhuis Bernhoven een informatiemap CVA. De patient heeft deze map altijd bij zich na ontslag uit het ziekenhuis. Iedere discipline in de zorgketen vult de informatie in de map aan. De map blijft eigendom van de patient en een goede overdracht en rapportage is hierdoor gewaarborgd. Daarnaast is een zelfhulpoefengids ontwikkeld voor patienten zodat zij zelf oefeningen kunnen uitvoeren en daarna thuis door kunnen gaan met hun revalidatie.

Een patient die een CVA heeft doorgemaakt heeft na de ziekenhuisfase nog een lange weg te gaan. Om te zorgen dat de patient ook na deze fase de juiste zorg krijgt, is er de ‘beslishulp beroerte’ ontwikkeld. De beslishulp bevat meetinstrumenten om de zorgverleners beter zicht te geven op verborgen of verwachte hulpvragen in de volgende fase. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg verbeterd. Wanneer een patient naar huis gaat, heeft een speciaal opgeleide verpleegkundige telefonisch contact met de patient thuis. Zo wordt de zorg thuis goed gewaarborgd.

In 2010 scoorde ziekenhuis Bernhoven 59 procent van de patienten die binnen een uur geholpen werden. In het afgelopen jaar is dat gestegen boven 75 procent. De neurologen streven er nu naar om patienten binnen dertig minuten te helpen in plaats van het uur dat protocollair voorgeschreven is.

Wat is een TIA en een CVA
Een TIA (transient global amnesia) is een kortdurende stoornis van de doorbloeding in de hersenen. De verschijnselen van een TIA verdwijnen vrij snel. Daardoor denkt de patient vaak dat het wel mee zal vallen, maar een TIA kan een voorbode van een CVA (cerebro vasculair accident = hersenbloeding of infarct) zijn. Hoe langer het duurt voordat de artsen kunnen handelen, hoe ernstiger de restverschijnselen zijn. Advies aan de patient is altijd met de (dienstdoende) huisarts contact op te nemen bij het vermoeden van een beroerte.

Wat is trombolyse
Trombolyse is dé behandeling om een infarct te lijf te gaan. Bij trombolyse wordt de bloed-doorstroming in het aangedane gebied hersteld met behulp van een bloedverdunnend medicijn (alteplase). Dat moet wel binnen 4,5 uur gebeuren na het ontstaan van de uitval, daarna is trombolyse niet meer mogelijk. Na de trombolyse wordt de patient gedurende 24 uur intensief op de Stroke Care Unit (SCU) bewaakt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen