Dure medicijnen (TNF-alfaremmers) via IJsselland Ziekenhuis voor patiënten geregeld

IJssellandziekenhuis
Vanaf 1 januari 2012 verandert de vergoeding van zogenaamde TNF-alfaremmers. Het budget voor deze medicijnen ligt voortaan bij de ziekenhuizen in Nederland.
Deze berichtgeving bracht veel onzekerheid teweeg bij patienten die afhankelijk zijn van deze dure medicatie. De apotheek van het ziekenhuis levert per 1 oktober 2011 de medicijnen in samenwerking met Mediq Pharma Services aan haar patienten. Dit is ruim voor de deadline van 1 januari 2012.

TNF-alfaremmers
De TNF-alfaremmers vormen een groep dure maar effectieve geneesmiddelen. Ze worden voorgeschreven bij de behandeling van onder andere reuma, psoriasis, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Omdat patienten TNF-alfaremmers levenslang moeten blijven gebruiken, lopen de kosten hoog op. De kosten per patient per jaar zijn al gauw EUR 15.000,-.

Apotheek IJsselland Ziekenhuis
Omdat de kosten in de zorg snel stijgen, heeft ook de apotheek van het IJsselland Ziekenhuis – net als alle andere ziekenhuisapotheken in Nederland – de opdracht gekregen een besparing op de dure geneesmiddelen te realiseren. Eerst was het ziekenhuis alleen de voorschrijver; de stadsapotheken waren de verstrekker. Nu is de regie geheel in handen van het IJsselland Ziekenhuis. Het ziekenhuis werkt hierin samen met Mediq Pharma Services waardoor niet alleen een kostenbesparing maar ook verbetering van de service wordt gerealiseerd.

Gunstige consequenties voor patienten
Voor patienten die afhankelijk zijn van de medicijnen heeft het uitsluitend gunstige consequenties. Je hoeft niet meer naar de apotheek om zelf je TNF-alfaremmers af te halen, ze worden voortaan aan huis bezorgd. Omdat het middel geïnjecteerd moet worden verzorgt de leverancier – indien nodig – ook prikservice aan huis. Alle patienten zijn via een brief en telefonisch contact op de hoogte gebracht van de verandering.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen