Hartinfarct ouder voorspelt risico kinderen

Array

Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Kinderen van ouders die voor hun zeventigste een hartinfarct krijgen, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De uitkomsten ondersteunen eerder onderzoek dat een verband liet zien wanneer de ouder op jonge leeftijd al hartproblemen had. Dit ontdekte Ineke van Dis, beleidsmedewerker van de Hartstichting en onderzoekster bij de afdeling Humane voeding van Wageningen UR (University & Research centre) en RIVM, door een groot aantal proefpersonen na een medische keuring tien jaar lang te volgen.

Zij promoveerde onlangs op het voorspellen van het risico op hart- en vaatziekten. Van Dis maakte voor haar onderzoek gebruik van de MORGENstudie van het RIVM. Ruim 23.000 mensen deden hier tussen 1993 en 1997 aan mee. Zij gaven onder andere bloed af, vertelden over hun levensstijl en medische familiegeschiedenis. Binnen deze groep waren er tienduizend mensen tussen de 40 en 65 tijdens de metingen. Van Dis bekeek hoeveel van hen in de tien jaar daarop volgende jaren in het ziekenhuis belandden of overleden door hart- en vaatziekten.

Pechvogels
Van de proefpersonen zonder een familiegeschiedenis van hartinfarcten bleken 7,8 procent last te krijgen van hart- en vaatziekten. Bij de proefpersonen met een getroffen vader of moeder liep dit getal op tot respectievelijk 9,8 en 10,7 procent. De pechvogels met twee getroffen of gestorven ouders hadden een kans van 12,0 procent. Verder gold: hoe jonger ouders een hartinfarct kregen hoe groter het ziekterisico voor de kinderen.

‘Een familiegeschiedenis met hartinfarcten blijkt een onafhankelijke risicofactor te zijn,’ vertelt Van Dis. De uitkomsten stroken met de conclusies van eerder onderzoek. Zij het dat toen alleen verband is aangetoond voor hart- en vaatziekteninfarcten op jongere leeftijd.

Nieuw onderzoek moet duidelijk maken of deze factor het gevolg is van de genen of de levensstijl die mensen van huis uit meekrijgen of een combinatie van beide. Bovendien Wel heeft Van Dis onderzocht of informatie over een familiegeschiedenis van hartinfarcten, toegevoegd aan die van andere bekende risicofactoren, de kans op hart- en vaatziekten beter voorspelt. Dat bleek nauwelijks zo te zijn als de informatie over cholesterol, rookgedrag en bloeddruk reeds bekend was.

Van Dis voerde onderzoek uit om betere risicotabellen te maken. Artsen gebruiken deze om te bepalen wie in aanmerking komt voor leefstijladvies en preventief medicijngebruik.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen