Kamerbrief tussenrapportage wijkverpleegkundigen

Brief van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner en minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de stand van zaken van het programma ‘Zichtbare schakel, de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt’. De brief is mede afkomstig van minister Spies (BZK).

Tussenbalans ‘Zichtbare schakel. De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt.’
1 INLEIDING: DE TUSSENBALANS
Het ZonMw programma ‘Zichtbare schakel. De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt’ is halverwege haar looptijd. Een goed moment om een tussenbalans op te maken. In de periode april tot en met oktober 2011 is de voortgang van het programma in kaart gebracht.
De directe aanleiding voor het programma ‘Zichtbare schakel’ is de motie Hamer (september 2008). In deze motie staat een voorstel om het aantal wijkverpleegkundigen in de aandachtswijken uit te breiden en daar € 10 miljoen per jaar voor vrij te maken. De motie is aangenomen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het toenmalige programmaministerie Wonen, Wijken en Integratie (inmiddels het ministerie van BZK) hebben ZonMw de opdracht gegeven om de motie in een programma nader vorm te geven en uit te voeren.

In de doelstelling van het programma staat het realiseren van de inzet van 250 wijkverpleegkundigen centraal. Deze extra inzet moet grotendeels plaatsvinden in de 40 aandachtswijken en moet leiden tot: Het verbeteren van een integrale aanpak tussen wonen, preventie, welzijn en zorg. Het optimaliseren van de verbindingen tussen vraag en aanbod op wijkniveau en daarmee het vergroten van de bereikbaarheid van dat aanbod voor de burger. Het realiseren van een sluitend aanbod aan woon, zorg- en dienstverlening in de wijk, passend bij de behoefte van (met name de kwetsbare) burgers. Een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en de autonomie van met name kwetsbare burgers.

Uit de tussenbalans is te concluderen dat het programma goed op dreef is. Dit document beschrijft de gerealiseerde inzet van wijkverpleegkundigen, het bereik onder de doelgroep, de werkwijze van de wijkverpleegkundige en de daarmee behaalde resultaten.

Een belangrijk aandachtspunt is de borging van de inzet van de wijkverpleegkundigen die met het programma ‘Zichtbare schakel is gerealiseerd. De stand van zaken rond de borging wordt beschreven en er wordt afgesloten met de aanbevelingen.

Voor het vervolg van dit rapport verwijzen we u naar de website van de Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen