Plaatsing ICD’s bij hartpatiënten succesvol

Array

Albert Schweitzer ziekenhuis ‘voorbeeld voor andere ziekenhuizen’
Sinds vorige week is het Albert Schweitzer ziekenhuis officieel een ICD-implanterend centrum. Dit wil zeggen dat patienten met een levensbedreigende hartritmestoornis er terecht kunnen voor het plaatsen van een ICD, een soort pacemaker. Het ziekenhuis is dit jaar begonnen met het plaatsen van ICD’s, en is vorige week op de zogeheten witte lijst gezet van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Op deze lijst staan cardiologische centra die voldoen aan de NVVC-criteria rond ICD-implantaties, inclusief de follow-up.

ICD staat voor implanteerbare cardioverter-defibrillator. Een ICD wordt net als een pacemaker onder de huid geïmplanteerd. Bij levensbedreigende hartritmestoornissen kan de ICD een elektrische schok afgeven zodat het hartritme normaliseert. Een van de criteria om op de witte lijst van het NVVC komen, is dat een ziekenhuis minimaal 60 ICD’s per jaar implanteert. Het Albert Schweitzer ziekenhuis implanteerde er dit jaar al 75.

“De visitatie was zwaar door de strenge eisen die gesteld worden aan het hele proces rond implantatie en de nazorg”, vertelt Cardioloog Ewout-Jan van den Bos van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “De visiteurs waren lovend over de wijze waarop we in dit ziekenhuis omgaan met patienten met een ICD en vonden ons een voorbeeld voor vele andere centra.” De verwachting is dat het aantal implantaties in het ziekenhuis de komende jaren verder zal stijgen.

Vernieuwd Vaatkeurmerk
Het Albert Schweitzer ziekenhuis ontving deze maand ook het vernieuwde Vaatkeurmerk. Dit keurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals. Het keurmerk wordt ieder jaar uitgereikt door de Hart&Vaatgroep aan ziekenhuizen die aan de kwaliteitscriteria voldoen. Het ziekenhuis heeft het keurmerk al sinds 2007, maar dit jaar zijn de criteria aangescherpt. Daardoor verloren zeven ziekenhuizen dit jaar hun keurmerk

Goede spataderzorg
De Hart&Vaatgroep heeft ook gegevens verzameld bij ziekenhuizen en behandelcentra over de kwaliteit van de zorg die zij leveren aan mensen met spataderen. Hieruit bleek dat het Albert Schweitzer ziekenhuis een gemiddeld rapportcijfer van aan 7,9 krijgt voor kwaliteit van de spataderzorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen