Martini Ziekenhuis in Groningen scoort significant laag

Santeon: “HSMR interessant instrument om van elkaar te leren”
De NVZ publiceert 20 december voor het eerst de gestandaardiseerde sterftecijfers, de HSMR (Hospital Standarised Mortality Ratio). Van de Santeon ziekenhuizen – die over het algemeen gemiddeld scoren op de HSMR – heeft het Martini Ziekenhuis in Groningen het laagste gestandaardiseerde sterftecijfer van Nederland. De collega Santeon ziekenhuizen willen van deze ‘best practice’ leren.

De Santeon ziekenhuizen gebruiken de HSMR al enige tijd als meetinstrument bij het gezamenlijk werken aan verbetering van de kwaliteit van zorg. Zij hebben een richtlijn opgesteld over de wijze van registreren en coderen en spannen zich in om het meetinstrument verder te verbeteren. Onlangs nog promoveerde dr. Wim van den Bosch, senior adviseur Kwaliteit en Verantwoording in het St. Antonius Ziekenhuis, op het onderwerp en deed aanbevelingen hoe de HSMR verder te optimaliseren.

Hij vergeleek data uit de databases van de zes Santeon ziekenhuizen en de Landelijke Medische Registratiedata (LMR) en sprak met artsen en medewerkers om de mechanismen achter de cijfers helder te krijgen. Uit zijn onderzoek bleek dat de HSMR – zoals overigens ook de NVZ in haar persbericht liet weten – voor een aantal verschillen tussen ziekenhuizen niet corrigeert en dus nog niets zegt over kwaliteitsverschillen. Aanmerkelijke verschillen in scores blijken veroorzaakt te worden door ondermeer variaties tussen de ziekenhuizen in de manier van registreren, het aantal heropnames en risicovolle verrichtingen.

IC-afdeling
De score van het Martini Ziekenhuis is volgens Van den Bosch echter zo significant laag dat het zeker de moeite waard is om deze met de Santeon ziekenhuizen nader te onderzoeken en met elkaar van deze ‘best practice’ te leren. Daarin wordt de IC afdeling van het Martini op specifieke punten vergeleken met de IC afdelingen van de andere Santeon ziekenhuizen. Van den Bosch: “Juist op de Intensive Care (IC) kunnen we veel van elkaar leren omdat sterftecijfers daar, door het afgebakende karakter, directer gekoppeld kunnen worden aan kwaliteit van zorg. Ook kan er een extra check op de validiteit van de gecorrigeerde sterftecijfers gedaan worden aan de hand van de NICE registratie (Nationale Intensive Care Evaluatie). Deze is specifiek op de IC gericht en kijkt bijvoorbeeld ook naar één-jaars overleving. Op die manier kunnen we onze zorg verbeteren.”

Bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis Hans Feenstra is content met de goede score. “De HSMR van het Martini Ziekenhuis is al vanaf 2003 significant lager dan het landelijk gemiddelde. Evenals vorig jaar hebben we het laagst gestandaardiseerde sterftecijfer van Nederland, daar mogen we best trots op zijn. In de laatst gemeten periode is met name de sterfte onder patienten met heupfracturen, hartritmestoornissen en longkanker lager dan bij andere ziekenhuizen. Ook wijken we in positieve zin af van het gemiddelde bij geplande en niet-geplande opnames. We willen uiteraard graag de achtergrond van onze scores, specifiek die van de IC, delen met onze Santeon-collega’s om een bijdrage te leveren aan het uitwisselen van kennis en kwaliteit.”

Met uitzondering van het Catharina ziekenhuis hebben alle Santeon ziekenhuizen hun data aangeleverd. Door een tekort aan codeur-capaciteit (vanwege schaarste op de markt) kon er voor het Catharina Ziekenhuis over het jaar 2010 geen HSMR worden berekend.

Bron: Santeon

One thought on "Martini Ziekenhuis in Groningen scoort significant laag"

  1. Het Martini misleidt de zaak weer eens op grove wijze. Tuurlijk hebben ze de laagste sterftecijfers van alle Santeon-huizen. Ze zijn namelijk zo’n beetje het enige Santeon-ziekenhuis dat geen hartcentrum is. Ze krijgen dus alleen de relatief gezonde hartpatiënten op hun eerste hulp. Alle infarcten gaan naar het UMCG. Dat heeft z’n weerslag op de IC van het Martini.
    Iedereen in het noorden weet dat je voor serieuze geneeskunde niet bij het Martini moet zijn. Toch profileren ze zich als topklinisch ziekenhuis, met hun Santeon lidmaatschap. Misleidend.

Comments are closed.

Recente artikelen