Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis willen bestuurlijk fuseren

Array

‘Hogere kwaliteit door concentratie van complexe zorg’
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam willen een bestuurlijke fusie aangaan. De intensivering van de samenwerking maakt het mogelijk om de complexe zorg die beide ziekenhuizen bieden verder te concentreren. Het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis willen in de toekomst een aantal gespecialiseerde behandelingen op één van beide locaties aanbieden. Hiermee wordt de zorg voor patienten in de regio Amsterdam doelmatiger en van hogere kwaliteit. Voor de basiszorg, zoals spoedeisende hulp, verloskunde of chronische zorg, kunnen patienten ook in de toekomst in beide ziekenhuizen terecht.

Het verdelen van de gespecialiseerde behandelingen over beide ziekenhuizen leidt tot hogere kwaliteit en een efficientere inrichting van de zorg. Het gaat hierbij om complexe ingrepen, bijvoorbeeld cardio-thoracale chirurgie of weinig voorkomende oncologische operaties.Door volumevergroting kunnen medische professionals hun expertise binnen het specialisatiegebied verder opbouwen. Investeringen in medische infrastructuur worden beter benut. De heer Van der Schoot, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis: ‘Het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis werken al geruime tijd samen. Met deze stap kunnen we patienten nog betere zorg bieden in de regio Amsterdam.’

 

Basiszorg blijft dichtbij
Beide ziekenhuizen blijven volledig voorzien in de basiszorg. Dat betekent dat zowel het OLVG als het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis bijvoorbeeld een 24/7 Spoed Eisende Hulp en een Intensive Care houden. Ook blijven de centra voor verloskunde op beide locaties bestaan. De heer Hemrika, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG: ‘Patienten kunnen dus gewoon terecht in hun vertrouwde ziekenhuis in de buurt. Alleen wanneer er sprake is van behandelingen die om specialisatie vragen, zullen we naar elkaar doorverwijzen.’

 

Goedkeuring
De Raden van Bestuur van beide ziekenhuizen hebben een adviesaanvraag ingediend bij de interne adviesraden. De voorgenomen bestuurlijke fusie wordt ook gemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Als eerste stap in het proces van de bestuurlijke fusie nemen de voorzitters van de Raden van Bestuur zitting in elkaars bestuur. Verder zullen de Raden van Toezicht met een aantal strategische besluiten allebei moeten instemmen. De ziekenhuizen hebben de intentie om binnen twee jaar de vervolgstap te zetten naar een volledige bestuurlijke fusie. Er vallen geen gedwongen ontslagen als gevolg van deze fusie.

 

Landelijke ontwikkeling
De intentie van de twee Amsterdamse ziekenhuizen sluit aan bij de uitgangspunten in het landelijk Hoofdlijnenakkoord van 4 juli 2011, en de kwaliteitseisen en volumenormen die de wetenschappelijke verenigingen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de verzekeraars in toenemende mate stellen aan de complexe zorg. Door zorg te concentreren op één locatie gaat het behandelvolume omhoog waardoor de kwaliteit verbetert.

application/pdf Visiedocument Samen Beter (188,80 kB)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen