NZa wijst op risico’s fusie Tilburgse ziekenhuizen

Array

Nederlandse Zorgautoriteit
De voorgenomen fusie tussen het TweeSteden ziekenhuis en het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg kan mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de ziekenhuiszorg in de regio. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een zienswijze aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die de fusie beoordeelt op basis van de mededingingswet.

Uit simulatiemodellen die de NZa gebruikt om de gevolgen van de fusie in kaart te brengen, blijkt dat deze zou kunnen leiden tot een stijging van de prijzen voor de klinische en niet-klinische zorg bij de betrokken ziekenhuizen.
Daarnaast bestaat het risico dat de keuzemogelijkheden voor patienten beperkt worden bij doorverwijzing naar topklinische zorg in de regio. Als het TweeSteden ziekenhuis zijn patienten voor topklinische zorg alleen doorverwijst naar het Elisabeth ziekenhuis kan dat positief zijn voor de kwaliteit van de zorg in dat ziekenhuis. Voor omliggende ziekenhuizen kan dat echter betekenen dat zij minder patienten voor topklinische behandeling toegestuurd krijgen.

De NZa spreekt geen oordeel uit over de risico’s van de fusie. Het is aan de NMa om een beslissing te nemen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen